Hsieh Su-Wei na haar winst op Simona Halep
NOS Sport

Taiwanese stunt op Wimbledon met zege op Halep

De Taiwanese Hsieh Su-Wei heeft op Wimbledon voor een daverende verrassing gezorgd door Simona Halep de voet dwars te zetten. De mondiale nummer 48 won in de derde ronde in drie sets van de Roemeense: 3-6, 6-4 ,7-5.

Halep wist na de vroege eliminatie van Sloane Stephens en Caroline Wozniacki dat ze de nummer één van de wereld zou blijven. Die wetenschap bracht haar echter geen rust; ze produceerde 31 afzwaaiers.

Bij 5-3 in de derde set serveerde Halep nog wel voor de zege, maar ze faalde en liet een game later zelfs een matchpoint liggen.

De 32-jarige Hsieh profiteerde optimaal. Ze boekte haar derde zege op een speelster uit de mondiale toptien, alle drie na haar dertigste en alle drie op een grandslamtoernooi.

"Ik was te negatief over mezelf", verklaarde Halep na de wedstrijd. "Ik praatte te veel, was moe en kon me niet meer focussen op iedere bal. Ik ben realistisch en eerlijk, dat was een onprofessionele houding vandaag."

Geplaatste speelsters sneuvelen

Door het verlies van Halep moest Wimbledon opnieuw afscheid nemen van een geplaatste speelster. Negen speelsters uit de toptien hebben inmiddels het veld moeten ruimen. Onder hen ook Garbiñe Muguruza (derde op de plaatsingslijst), winnares in 2017, en topfavoriete Petra Kvitová (achtste), die het toernooi in 2011 en 2014 won.

Vrijdag zorgde Kiki Bertens ervoor dat ook Venus Williams (als negende geplaatst), vorig jaar nog verliezend finaliste, zich mocht scharen onder de afvallers.

Karolina Plisková (als nummer zeven ingeschaald) is nog wel actief in Londen. Zij won in de derde ronde van de Roemeense Buzarnescu. En ook Angelique Kerber (elfde op de plaatsingslijst) haalde overtuigend de vierde ronde.

Angelique Kerber is een van de favorieten voor de titel

De Duitse, verliezend finaliste in 2016, was tegen Naomi Osaka oppermachtig: 6-2, 6-4. Kerber maakte maar vijf onnodige fouten en gunde de Japanse geen enkel breakpoint.

Na Haleps uitschakeling is de Duitse de hooggeplaatste speelster in de bovenkant van het speelschema.

Haar volgende opponent is Belinda Bencic, die op de weg terug is na blessures. De Zwitserse, in 2013 juniorenkampioene, versloeg de Spaanse Carla Suárez: 6-1, 7-6 (3).

Verrassing Van Uytvanck dendert door

De Belgische Alison Van Uytvanck, die eerder deze week verantwoordelijk was voor de uitschakeling van titelhoudster Muguruza, heeft haar toernooi een passend vervolg gegeven. De nummer 47 van de wereldranglijst won in Londen ook van Anett Kontaveit: 6-2, 6-3.

Alison Van Uytvanck

Van Uytvanck was na haar eerste zege op een speelster uit de toptien niet gaan zweven. De 24-jarige Vlaamse vloog uit de startblokken en kwam eigenlijk nooit in moeilijkheden, al kreeg ze de als 28ste geplaatste Estse er pas op het vierde matchpoint onder.

In de achtste finales van het grandslamtoernooi stuit Van Uytvanck op Daria Kasatkina. De Russin, als veertiende ingeschaald, zette de iets lager ingeschatte Australische Ashleigh Barty met 7-5, 6-3 aan de kant.

Vorige maand troffen Kasatkina en Van Uytvanck elkaar ook al op het gras in Eastbourne. De Russin won dat duel in drie sets.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl