Betoging in Seoul tegen het maken van de heimelijke filmpjes
NOS Nieuws

Boze Koreaanse vrouwen in verzet tegen ranzige online-filmpjes

Zo'n 18.000 vrouwen hebben in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul betoogd voor strengere straffen voor de makers van stiekeme, seksueel getinte filmpjes van vrouwen. De betogers eisten dat de politie dergelijke zaken beter onderzoekt en dat de verantwoordelijken zwaarder gestraft worden dan tot dusver.

Het gaat daarbij om opnamen die buiten medeweten van de vrouwen worden gemaakt, bijvoorbeeld in wc's of op de trap van een metrostation waar onder de rokken van vrouwen wordt gefilmd. De filmpjes die gepost worden op schimmige Zuid-Koreaanse pornosites, zijn zeer populair en worden enthousiast gedeeld op internet.

Geen lustobject

De meeste vrouwen die zich in de hoofdstad hadden verzameld, droegen op verzoek van de organisatie baseballpetjes, zonnebrillen en mondkapjes om duidelijk te maken dat ze geen lustobject willen zijn. Ook droegen ze een t-shirt met de tekst 'Boze vrouwen zullen de wereld veranderen'.

Al in 2004 probeerde de Koreaanse overheid een eind aan de heimelijke opnames te maken door alle mobiele telefoons te voorzien van een luide klik als de camerafunctie wordt ingesteld. Al snel kwamen er apps op de markt die de camera weer onhoorbaar maakte.

Werkgevers informeren

Dinsdag droeg premier Moon Jae-in justitie op om na te gaan hoe het vergrijp strenger bestraft kan worden. Ook zei hij dat de werkgevers van gesnapte stiekeme filmers direct op de hoogte worden gesteld.

Nu wordt het maken van seksueel getinte opnamen zonder toestemming bestraft met maximaal vijf jaar cel of een boete tot 7500 euro. Op het delen van zulke opnamen voor eigen gewin staan zwaardere straffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl