Waarom pinnen in het buitenland duurder is (en hoe het goedkoper kan)

Het zomervakantieseizoen is begonnen. Wie zijn pinpas op vakantie in het buitenland tevoorschijn tovert om te betalen kan tegen verschillende kosten aanlopen. Maar hoe kun je deze kosten zo laag mogelijk houden?

Pinnen in het buitenland kan onverwacht een stuk duurder zijn. Waar je in Frankrijk op een terrasje niks extra's betaalt als je er pint, kan het in Polen makkelijk 10 procent meer kosten als je pint bij een restaurant.

Hoe je het beste goedkoop kunt pinnen zie je in de video hieronder:

Slim en goedkoop pinnen in het buitenland, doe je zo

Er zijn in totaal drie soorten kosten waar je tegenaan kunt lopen als je in het buitenland bent. Als je op vakantie gaat naar een land zonder euro dan heb je altijd een kostenpost waar je nooit onderuit komt.

Koersopslag

Stel je gaat naar Groot-Brittannië dan zullen jouw euro's moeten worden omgerekend in Britse ponden en daar brengen banken kosten voor in rekening; de koersopslag. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage.

Voor je eigen bank is de koersopslag een soort veiligheidsmarge. Als je in het buitenland vreemd geld pint, krijg je het geld direct in handen. Maar het duurt een dag of twee totdat het geld daadwerkelijk van jouw bankrekening naar de buitenlandse bank is gestuurd. Binnen 48 uur kan de wisselkoers zijn veranderd en om dat in te dekken rekenen banken een koersopslag.

Het kost zoveel tijd omdat banken alle transacties opsparen en één keer in de 24 uur de bedragen opvragen bij de andere banken.

Maar het werkt altijd in voordeel van de bank. Als de munt van het land waar je op vakantie bent in waarde daalt, moet je dit bedrag aan je bank betalen. Bovendien verschilt het per bank hoeveel er in rekening wordt gebracht. "Het is uiteindelijk een commerciële keuze hoe de banken deze kosten in rekening brengen", zegt een woordvoerder van ABN Amro.

Welke koersopslag rekent jouw bank buiten de eurozone?

Betalen met pinpas (bijv. in een winkel) Geld opnemen bij een bank
ING 1,1 procent 2,25 euro + 1,1 procent
Rabobank 1,1 procent 3,50 euro + 1,1 procent of 1,1 procent (verschilt per pakket)
ABN Amro 1,2 procent 2,25 euro + 1,2 procent
SNS 0,15 euro 2,25 euro
ASN 0,15 euro 2,25 euro
Regiobank 0,15 euro 2,25 euro
Knab 0,5 procent 0,5 procent
Triodos Bank 1 procent 2,25 euro + 1 procent
Bunq 1,5 procent 1,5 procent

De meest omstreden kostenpost is de Dynamic Currence Conversion (DCC). Dit is een omrekenservice die winkels en hotels in het buitenland bieden. Met behulp van deze service kun je gelijk zien hoeveel euro je kwijt bent bij het afrekenen.

Het heeft echter een groot nadeel. Het is vaak heel duur. In landen als Polen en Hongarije betaal je makkelijk zo'n 12 procent bovenop het bedrag dat je moet pinnen. Dat is een stuk hoger dan wanneer je gewoon in de lokale munteenheid betaalt. Je betaalt dan alleen de koersopslag die je eigen bank in rekening brengt.

'Misleidend'

Vrijwel alle banken in Nederland, de Consumentenbond en Betaalvereniging Nederland adviseren mensen dan ook altijd te betalen met lokale munteenheid. "Let daarnaast goed op. Als wordt gevraagd het bedrag om te wisselen in euro's. Wijs dit altijd af", zegt een woordvoerder van de Consumentenbond.

Mensen die hotelhouders en winkeliers slim af willen door contant geld op te nemen en met de lokale munteenheid betalen, moeten ook oppassen. Veel banken buiten de eurozone bieden deze omrekenservice ook aan. "Let dus goed op bij een geldautomaat. Banken gebruiken bovendien misleidende teksten waardoor je vaak niet duidelijk ziet wat de extra kosten zijn", waarschuwt een woordvoerder van de Consumentenbond.

Rechts onderin de hoek kun je in hele kleine lettertjes zien dat er meer dan 10% in rekening wordt gebracht voor het omrekenen.

Ook kosten in eurolanden

Wie denkt geen onkosten te maken omdat een euroland als vakantiebestemming is gekozen, kan zich goed vergissen. Sommige banken in het buitenland brengen een vast bedrag van enkele euro's in rekening zodra je geld uit de automaat haalt. "In bijvoorbeeld Spanje en Duitsland brengen sommige banken extra kosten in rekening van soms wel 6 euro", waarschuwt Berend Jan Beugel, woordvoerder van de Betaalvereniging.

Banken zijn verplicht om deze extra kosten duidelijk in beeld te brengen. "Aangezien niet alle banken in het buitenland deze 'extra kosten' in rekening brengen, kan het verstandig zijn om te zoeken naar een andere bank die geen kosten in rekening brengt", adviseert Beugel.

Deze kosten worden gezien als provisie en worden in rekening gebracht bij iedereen die geen klant van de bank is. Dit soort kosten worden door sommige banken buiten de eurozone ook in rekening gebracht. In Nederland rekent geen enkele bank dit soort kosten. Buitenlandse toeristen hoeven hier in Nederland dus niet op te letten.

Het is dan ook goed om altijd goed op te letten welke extra kosten er worden gerekend. Ook wanneer je je creditcard gebruikt. Doorgaans zijn de kosten die creditcardmaatschappijen rekenen voor het pinnen buiten de eurozone hoger dan met een pinpas.

Geld opnemen met je creditcard kost altijd geld. Maar vooral in de wat verre bestemmingen kun je simpelweg niet anders dan met een creditcard betalen. Daarnaast zijn je aankopen met een creditkaart vaak wel weer een paar maanden verzekerd tegen schade, verlies en diefstal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl