Het gebouw van de AIVD in Zoetermeer
NOS Nieuws

Twee Iraanse ambassademedewerkers het land uit gezet

Nederland heeft twee medewerkers van de ambassade van Iran in Den Haag het land uit gezet. Dat meldt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Dat gebeurde op 7 juni. Waarom de twee Nederland moesten verlaten, is niet bekendgemaakt door de AIVD.

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken wil slechts kwijt dat het gaat om twee personen die geaccrediteerd zijn bij de Iraanse ambassade in Den Haag. "We geven hierover geen verdere informatie", laat het ministerie weten.

Atoomakkoord

Een woordvoerder van de Iraanse regering zegt tegen het Britse persbureau Reuters dat "dit soort uitzettingen en arrestaties pogingen zijn van onze vijand om het nucleaire akkoord om zeep te helpen".

Hij bedoelt daarmee de afspraken die verschillende landen hebben gemaakt met Iran om sancties tegen het land op te heffen in ruil voor beperking van het Iraanse kernwapenprogramma. De deal staat onder druk sinds president Trump in mei bekendmaakte dat de VS uit het akkoord stapte.

Het gebeurt niet vaak dat ambassademedewerkers het land moeten verlaten. De laatste keer was in januari. Toen stuurde Nederland twee Russische diplomaten weg, als reactie op de aanslag met het gif novitsjok op de Russische dubbelspion Skripal. Ook andere landen deden dat uit solidariteit met de Britten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl