Antoine Griezmann Getty

Hij spreekt Spaans met Uruguayaans accent, is fan van de Uruguayaanse voetbalclub Peñarol en drinkt graag het in Zuid-Amerika geliefde, bitterzoete en oppeppende drankje 'mate'. Niet voor niets ziet Fransman Antoine Griezmann Uruguay als zijn 'tweede' land.

De sterspeler van 'Les Bleus' is dan ook onderwerp van gesprek in aanloop naar Frankrijk-Uruguay, de eerste kwartfinale van dit WK. Waar komt de liefde van Griezmann voor Uruguay vandaan?

'Griezmann leek op Suárez'

Daarvoor moeten we terug naar het seizoen 2009/2010. Griezmann is dan nog een onbekende voetballer, die op het tweede niveau in Spanje speelt voor Real Sociedad. Voor de B-ploeg welteverstaan, waar hij niet eens basisspeler is.

Toch schuilt er iets in de kleine, verlegen aanvaller, wat de aandacht trekt van de trainer van het eerste elftal. Dat is Martín Lasarte, een Uruguayaan die oog heeft voor talent. Zo laat hij in 2005 ene Luis Suárez debuteren in het Uruguayaanse profvoetbal.

Lasarte haalt Griezmann naar de hoofdmacht van Sociedad. "Het is moeilijk uit te leggen, maar ik had geen twijfels. Het gevoel is vergelijkbaar met dat wat ik zag bij Luis", vertelde Lasarte in een interview met The Guardian.

"Luis en Antoine hadden dezelfde vastberadenheid. Ze hebben altijd duidelijk voor ogen gehad wat ze wilden, waar ze naartoe gingen en wat ze wilden bereiken."

Antoine Griezmann na een goal in het shirt van Real Sociedad AFP

De engel en de duivel

Griezmann bloeit op onder leiding van Lasarte. "Hij was serieus, gefocust en technisch getalenteerd", herinnert Lasarte zich. "Hij had ook iets grappigs, ondeugends en beroerde de mensen. Hij leek een engel met zijn blauwe ogen, maar in het veld was hij een duivel."

Lasarte koppelt Griezmann in de spits aan Carlos Bueno, eveneens een Uruguayaan. Samen bekijken ze wedstrijden van Peñarol, de voormalige club van Bueno. Griezmann is snel verkocht, wordt zelfs lid van de supportersclub en baart opzien met een filmpje op YouTube, waarin hij een supporterslied meezingt.

Bueno en Griezmann hebben met achttien goals een behoorlijk aandeel in de promotie van Sociedad naar de Primera División. Bueno keert daarna terug naar Zuid-Amerika, maar Griezmann blijft hem voor altijd dankbaar. "Hij nam me bij de hand en leerde me onder meer om 'mate' te drinken", zegt de Fransman.

In 2014 verkast Griezmann voor zo'n 35 miljoen euro naar Atlético Madrid. Daar raakt hij bevriend met de Uruguayanen Diego Godín en José María Giménez. De band tussen Godín en Griezmann is zo hecht, dat Godín peetvader is van het dochtertje van Griezmann.

Als Uruguay zich in oktober 2017 kwalificeert voor het WK, wacht Godín en Giménez bij terugkomst in Madrid een warm welkom op het vliegveld. Griezmann staat ze op te wachten, in het shirt van... Uruguay. Inclusief thermosfles 'mate'. Diego Godín plaatst een foto van het tafereel op Instagram.

Antoine Griezmann (links) in Uruguay-shirt op het vliegveld van Madrid, waar hij Diego Godín en José María Giménez ophaalt Instagram Diego Godin / NOS

Het mag duidelijk zijn, de gevoelens van Griezmann voor Uruguay zitten diep. Maar vanmiddag moet hij Frankrijk proberen naar de halve finales te loodsen, ten koste van zijn vrienden Godín en Giménez.

"Ze weten alles over mij en ik weet alles van hen. Diego is een goede vriend van me, ook buiten het veld zijn we altijd samen. Het wordt een emotionele wedstrijd voor me", liet Griezmann direct na de gewonnen kwartfinale tegen Argentinië optekenen.

Daar spelen ze bij Uruguay maar wat graag op in. "Laten we hopen dat hij zich een beetje inhoudt op het veld en dat hij zich herinnert dat hij half Uruguayaan is", laat middenvelder Nahitan Nandez met een knipoog weten.

Griezmann en zijn liefde voor Uruguay

'Hij weet niets van toewijding'

En Suárez? Die vindt het maar niks, die liefde van Griezmann voor Uruguay. "Hij moet stoppen zich voor te doen als Uruguayaan. Hij is Fransman en weet niet hoe het voelt Uruguayaan te zijn. Hij weet niets van de toewijding en inspanning om succesvol te kunnen zijn in het voetbal met een land met zo weinig inwoners."

Het inwonertal van Uruguay ligt ronde de 3,5 miljoen, terwijl Frankrijk zo'n 67 miljoen inwoners kent. Suárez: "Hij zal zijn gewoontes hebben en hij mag de taal spreken zoals wij dat doen, maar het gevoel dat erbij komt kijken, zal hij nooit kennen..."

Al op de middelbare school las Uruguayaanse meester Tabárez een Frans boek

STER reclame