NOS Sport

Schippers vierde op 100 meter in Lausanne, Hassan sterk op 1.500 meter

Dafne Schippers is bij de Diamond League-wedstrijd in Lausanne op de 100 meter op de vierde plaats blijven steken. De nummer drie van de WK vorig jaar finishte in 11,02, slechts 0,01 seconde boven haar beste tijd dit seizoen. Sifan Hassan maakte indruk met haar derde plaats op de 1.500 meter.

Op de 100 meter was Marie-Josée Ta Lou, die met 10,85 de wereldranglijst in 2018 aanvoert, in Lausanne de snelste. De atlete uit Ivoorkust won in 10,90. Ze was aanmerkelijk sneller dan olympisch kampioene Elaine Thompson, die als nummer twee 10,99 noteerde.

Voorbereiding EK

Schippers bereidt zich voor op de Europese titelstrijd, in augustus in Berlijn. Dit seizoen kwam ze in Eugene op de 100 meter tot 11,01. In Lausanne zat ze in baan drie naast Thompson, de olympische kampioene. Haar start was redelijk, maar de echte versnelling in het tweede deel van de race bleef uit. Ook de Amerikaanse Jenna Prandini bleef met 11,00 Schippers voor.

"Het is wat het is. Ik moet snellere tijden gaan lopen", was ze niet tevreden na haar race. "De start was redelijk, het tweede deel was minder", zei de wereldkampioene op de 200 meter. "Maar voor 11,00 doe je het natuurlijk niet."

Sifan Hassan bleef dit seizoen door blessures lang weg van de atletiekbaan. Zaterdag maakte ze haar rentree in Parijs op de 800 meter, om vervolgens donderdag in Lausanne haar eerste optreden op de 1.500 meter te geven. Hassan, bij de EK in Berlijn ook een belangrijke troef in de grote Nederlandse ploeg, maakte een goede indruk.

Ze kon voorin mee, maar kwam nog tekort om te winnen. De zege was voor de Amerikaanse Shelby Houlihan in 3.57,34. De Britse Laura Muir, de laatste jaren een geduchte concurrente voor Hassan, finishte in 3.58,18 als tweede. Hassan zat daar direct achter. Haar 3.58,39 was van een hoog niveau.

Jamile Samuel liep in Lausanne de 200 meter, die donderdagavond niet als onderdeel van het Diamond League-programma gold. De Nederlandse, die afgelopen weekeinde in Parijs al een persoonlijk record van 22,63 seconden had neergezet, finishte na een goede race vanuit baan twee als tweede in 22,68.

Alleen de Amerikaanse Gabrielle Thomas was sneller: 22,47. Samuel hield wel de Jamaicaanse Shericka Jackson (22,84) achter zich. Jackson won zaterdag in Parijs nog in 22,05, wat voor haar een persoonlijk record was.

Vorm groeit

Samuel was blij. De race bevestigde dat haar vorm groeiende is. "Als je een keer snel bent geweest, wil je dat elke keer zijn. Ik kwam goed uit de bocht, was even bang dat ik te dicht op de lijn zat. Op de deelnemerslijst hoorde ik niet bij de snelste atletes, maar ik ben blij dat het weer zo goed ging", zei de pupil van Bart Bennema.

De Nederlandse estafetteploeg op de 4x100 meter kwam tot een goede tijd: 42,76, de beste prestatie dit seizoen. Schippers nam verrassend de startpositie in. Daarna kwamen Marije van Hunenstijn, Samuel en Naomi Sedney in actie. De wissel Van Hunenstijn op Samuel was niet vlekkeloos.

De Zwitserse vrouwen wonnen de estafette in 42,29 en zijn met nummer twee Duitsland straks geduchte tegenstanders voor Oranje.

Samuel na tweede plaats op 200 m in Lausanne: kwestie van geduld

Op de 200 meter bij de mannen maakte Noah Lyles opnieuw indruk. De Amerikaan is dit seizoen de sprintsensatie. Hij evenaarde in Lausanne zijn beste seizoentijd met 19,69. Op de 200 meter voert hij met de Zuid-Afrikaan Clarence Munyai de wereldranglijst aan. Landgenoot Michael Norman moest als nummer twee in Lausanne bijna twee tienden toegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl