Levensgevaarlijk gif gestolen uit museum Leiden

time icon

Bij een inbraak in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden is afgelopen nacht een potje met dodelijk gif gestolen. Het gaat om het zeer giftige curare. Inheemse bevolkingsgroepen in Zuid-Amerika gebruiken dit middel als pijlgif bij de jacht.

Het spul lag opgeslagen in een kluis in een depot van het museum. De hele kluis is bij de inbraak meegenomen. Het gif is een zwart blokje dat net iets kleiner is dan een suikerklontje. Het blokje zit in een glazen potje met een rood deksel, schrijft Omroep West.

De politie en het museum roepen mensen die het gif vinden op direct contact op te nemen en het absoluut niet aan te raken.

Curare werkt als een spierverslapper en kan de ademhaling stoppen. Het wordt gebruikt voor de jacht en bij het uitvoeren van de doodstraf. Eenmaal in je bloedbaan werkt het gif snel, maar is niet altijd dodelijk.

"Bij voorzichtig gebruik kan je er mensen mee verdoven", zegt Jacob de Boer, hoogleraar toxicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Het wordt daarom ook gebruikt in ziekenhuizen.

De Boer: "Een persoon van 70 kilo krijg je met 0,7 milligram al onder narcose. Dan stik je niet meteen, maar bij enkele tientallen milligrammen is dat anders. Dat gestolen klontje zal een paar gram zijn, dat is dus absoluut wel dodelijk."

"Het gif werd ons aangeboden", vertelt museumdirecteur Amito Haarhuis. "We wilden het eigenlijk niet in onze collectie opnemen en het via een speciaal bedrijf op een fatsoenlijke manier afstoten. Het lag zolang in de kluis opgeslagen zodat er geen ongelukken zouden gebeuren."

Hij gaat niet uit van opzet. "Ik kan me voorstellen dat de inbrekers het voorzien hadden op de kluis, niet wetende dat er een gif in zat."

In de kluis in het depot lag behalve het gif ook een geldbedrag, maar dat mag volgens de directeur geen naam hebben. "Voor zover we weten is er verder niks weg."

Dit is een artikel van

STER Reclame