'Kasteelheren' Dumoulin en Ten Dam klaar voor de Tour

Heeft Tom Dumoulin na zijn Giro-inspanningen voldoende kracht in zijn lijf om een serieuze kandidaat te zijn voor de eindzege in de Tour de France? Vanaf komende zaterdag gaat de Limburger op zoek naar het antwoord.

Het zou de eerste keer zijn dat Dumoulin (27) twee grote rondes in een wielerseizoen volbrengt. In 2015 startte hij in de Tour en de Vuelta, maar in de eerste ronde moest hij opgeven om vervolgens in Spanje zesde in het eindklassement te worden. En in 2016 probeerde hij al eens de Giro en de Tour te combineren, maar in beide rondes moest hij toen opgeven.

Die ervaringen ten spijt begint Dumoulin zaterdag volle goede moed aan zijn missie. "Ik denk dat ik mij goed heb voorbereid, maar misschien blijkt de combi Giro-Tour te veel. Dan heb ik dat in ieder geval ook weer geleerd", zegt hij aan de vooravond van de 105de Ronde van Frankrijk.

'Van dag tot dag'

"Of ik de Tour kan winnen? Geen idee. Ik denk dat het wel heel moeilijk wordt. Tijdens de Giro dacht ik van tevoren ook niet of ik kon winnen. Ik bekijk het telkens van dag tot dag en dan zien we het wel."

Dumoulin mist Kelderman en baalt van Froome-perikelen

Dumoulin heeft in zijn voorbereidingsperiode een hoogtestage afgewerkt in La Plagne en heeft ook enkele bergetappes verkend. "Ze waren heel erg zwaar", zegt hij daarover.

"De kasseienritten vind ik ook wel gaaf. Het wordt heel stressvol voor de klassementsrenners, maar stiekem ook wel mooi. De tijdrit is in ieder geval op mijn lijf geschreven, maar dat is nog een dikke drie weken wachten."

'Kelderman onvervangbaar'

Maandag zag hij zijn belangrijkste adjudant Wilco Kelderman met een schouderblessure wegvallen. "Dat is een groot gemis", zegt Dumoulin. "Hij baalt er zelf natuurlijk het meeste van, maar wij ook. Hij was in de ploegentijdrit een van de drijvende krachten geweest en zeker in de bergen. Wilco is redelijk onvervangbaar."

"Met Laurens ten Dam hebben we er nu een prima klimmer bij", gaat de Giro-winnaar van 2017 verder. "Maar Wilco zou bergop altijd tot en met de slotfase voorin hebben meegereden. Dat is niet te vervangen."

"En we hadden Wilco ook achter de hand gehouden als blijkt dat mijn combinatie Giro-Tour toch iets te veel van het goede blijkt", verklapt Dumoulin. "Plan B valt nu weg, maar we moeten het er nu mee doen."

Het is een grote puinhoop, maar dat kun je niet alleen op het conto van Froome schrijven.

Tom Dumoulin over de perikelen rondom Chris Froome

Het gezicht van Dumoulin verkrampt als hem andermaal naar zijn mening over de salbutamol-perikelen rond Chris Froome wordt gevraagd.

"Het is een grote puinhoop, maar dat kun je niet alleen op het conto van Froome schrijven", zegt hij over zijn concurrent, die hem dit jaar in de Giro van de eindzege hield.

"Wat er de afgelopen weken weer naar buiten is gekomen... Wielrennen in optima forma. Dit is echt niet goed voor de sport."

Tom Dumoulin tijdens een van zijn vele interviews in aanloop naar de Tour de France Pro Shots

Ten Dam zou aanvankelijk nog de Vuelta rijden, maar nu is hij naar eigen zeggen "verbazingwekkend klaar" om Dumoulin te ondersteunen in de Tour. "Ik voel me goed en sterk. Ik heb ook het vertrouwen. Hopelijk is dat over tien dagen nog zo", glimlacht hij.

De klimspecialist weet dat het vervangen van Kelderman een lastige opgave is. "Wilco is niet te vervangen. Ik ga Tom op mijn manier helpen: bergop hem zo goed mogelijk afleveren", zegt Ten Dam. "Ik heb drie weken keihard getraind in Nederland, zelfs een keer 300 kilometer op één dag."

Ten Dam kende naar eigen zeggen een ontspannen aanloop. "Vorig jaar wist ik dat ik de Tour ging rijden. Toen ben ik nog de Ster Elektrotoer gaan rijden en had ik een trainingskamp in de Dolomieten. Nu had ik één dag om zenuwachtig te zijn."

Invaller Ten Dam is 'verbazingwekkend klaar' voor de Tour

STER reclame