Wekenlang in een hotel voor concerten André Rieu

Hollandse Hoogte

Dertien concerten op het Vrijthof in Maastricht. Nog nooit hield André Rieu zo veel optredens op rij in zijn geboortestad. In totaal komen er 150.000 bezoekers naar het plein.

Ruud Elshout en zijn vrouw Ineke uit Den Haag zijn erbij. Beiden zijn groot fan. Ze komen al vanaf de allereerste editie naar Maastricht en het is nu hun veertiende keer. Voor deze editie heeft het paar een hotelkamer geboekt tegenover het plein, zodat ze alle concerten kunnen zien en niets hoeven missen. Bijna drie weken lang, tot na het laatste concert op 22 juli.

"We zijn gisteren aangekomen en hebben vanuit onze kamer zicht op het Vrijthof", vertelt Elshout aan het NOS Radio 1 Journaal. Voor een aantal concerten hebben we kaartjes. De rest volgen we vanuit de hotelkamer, vaak met diverse gasten die bij ons zijn. De ramen doen we open, zo kan je voluit genieten van het uitzicht en het orkest."

Ineke en Ruud kijken op het Vrijthof vanuit het balkon van hun hotelkamer Ineke Elshout-Cornelissen

Elshout en zijn vrouw zijn betoverd door Rieu en houden een fansite over hem bij. Wat er zo leuk is aan Rieu? "Het is gezellige muziek en ook nog opzwepend. Veel mensen vinden dat heel aardig, en zijn bereid om lange reizen te maken."

Hij vertelt dat hij tijdens de concerten mensen van over heel de wereld tegenkomt, uit bijvoorbeeld Tasmanië, Nieuw-Zeeland, maar ook Brazilië. "Zelf doen we eigenlijk het omgekeerde, wij reizen Rieu achterna en zijn zelf in Canada en Australië bij hem geweest en vorig jaar nog in Amerika."

Die 'Rieu-gekte' duurt nu al meer dan vijftien jaar en inmiddels heeft de beroemde Nederlandse concertleider en violist zelf de pensioengerechtigde leeftijd overschreden. Hoewel het er niet naar uitziet dat hij binnenkort stopt, hoopt Elshout dat Rieu nog even doorgaat. "Ieder orkestlid kan gemist worden, behalve André. Als hij ermee stopt, is het eigenlijk over."

Goed voor Maastricht

In het radioprogramma Met het Oog op Morgen vertelde de burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn-te Strake, dat de stad elfduizend bezoekers per dag verwacht. "Op het Vrijthof is plaats voor 8000 man, maar in de straatjes om het plein heen zitten ook nog eens 3000 mensen op de terrassen."

De concertreeks is lucratief voor de gemeente. De burgemeester verwacht dat elk optreden ongeveer een miljoen euro zal opleveren voor de stad, wat het totaal op ongeveer 13 miljoen brengt.

Rieu is de beste ambassadeur die je maar kan wensen, vindt de Penn-te Strake. "Overal waar André komt, en dat is op veel plekken, hebben de mensen het over Maastricht, Maastricht, Maastricht. Voor ons is dat natuurlijk gratis publiciteit."

Maastricht en de fans van Rieu zijn klaar voor het optreden van hun idool.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Maastricht en fans zijn klaar voor Rieu

STER Reclame