Het ontwerp voor het cultuurcomplex
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Kosten cultuurcomplex Den Haag gaan alsnog door het dak

Het nieuwe cultuurcomplex in het centrum van Den Haag gaat 210 miljoen euro kosten. Dat is fors meer dan de begrote 176,6 miljoen. Volgens wethouder Boudewijn Revis (VVD) is sprake van tegenvallers tijdens de bouw. "We stonden voor de keuze: doormodderen of aanpakken. Wij hebben voor aanpakken gekozen", aldus de wethouder.

Ruim vier jaar geleden werd een ander plan voor een cultuurcomplex op dezelfde plek - het Cultuurpaleis - afgewezen omdat het te duur zou zijn. Het ging toen om een bedrag van 181 miljoen euro. Er werd een compleet nieuw ontwerp gemaakt dat 176,6 miljoen zou gaan kosten. Tijdens de presentatie van het nieuwe college op 29 mei, verklaarden Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks nog dat er geen extra geld naar het cultuurcomplex zou gaan.

Vijf weken later blijkt dat anders te zijn. Het nieuwe gebouw wordt niet alleen fors duurder, het gaat ook een jaar later open: in de zomer van 2021. Dat betekent dat het Zuiderstrandtheater in Scheveningen, waar nu veel voorstellingen plaatsvinden, een jaar langer in gebruik blijft.

Het cultuurcomplex in aanbouw

Een van de redenen voor de kostenoverschrijding en de vertraging is de 'complexiteit' van de bouw. Zo bleken er holle ruimtes te zitten in de parkeergarage onder het complex. Ook trof de bouwer ondergrondse waterlopen, een 'spaghetti aan gangen' en asbest aan. Het ontwerp moest bovendien worden aangepast nadat de welstandscommissie kritiek had.

De door de toekomstige gebruikers gewenste beweegbare vloer in de concertzaal komt er niet. Wethouder Revis zegt bij Omroep West dat daar vanwege de constructie al een paar weken geleden een beslissing over had moeten komen. Het is nu te laat om die nog in te bouwen.

'Dit is lef'

Revis is sinds 7 juni, toen het nieuwe college aantrad, verantwoordelijk voor het cultuurcomplex. Hij prees zijn coalitiegenoten voor het 'lef' dat zij tonen door akkoord te gaan met een extra uitgave. "Heel het college voelde dat dit nodig was. Een andere keuze was slecht geweest voor de stad", aldus de wethouder.

Oppositiepartij PvdA reageert boos op de kostenoverschrijding. De partij vraagt zich af 'wie nou wie voor de gek houdt' en of andere projecten in Den Haag nu moeten gaan bezuinigen.

Advertentie via Ster.nl