Koninklijke Marine

Het lijkt op een scène uit een klassieke Amerikaanse musicalfilm met Gene Kelly, maar het zijn Nederlandse marinemensen die hun petten de lucht ingooien op Times Square in New York.

De Koninklijke Marine zette de opvallende foto afgelopen nacht op Twitter. De bemanning van de Zr. Ms. Holland deed New York aan op de terugweg naar Nederland, na een missie van drie maanden in het Caribisch gebied.

De 93 bemanningsleden konden op veel belangstelling rekenen. Ze werden als helden onthaald op Times Square.

Voorbijgangers wilden weten wat de marinemensen naar New York bracht. En een groepsfoto maken bleek nog lastig. Er was bijna niet te ontkomen aan omstanders die selfies wilden maken, vertelt marinewoordvoerder Jan Pullen, die er zelf bij was.

"Het was een impulsieve actie. We wilden een paar mooie foto's hebben, voor ons eigen archief, van marinemensen in wit tropenuniform in New York, en de politie had ons gezegd dat we dan het beste naar Times Square konden gaan."

'Pet in de lucht!'

Voortdurend belaagd door fotograferende voorbijgangers hadden de bemanningsleden midden op Times Square nog steeds geen goede groepsfoto, totdat de fotograaf opeens zijn kans zag. "Op een bepaald moment gingen de mensen allemaal opzij, dus ik riep: één, twee, drie, pet in de lucht! En dat is de foto."

Het tropenuniform is eigenlijk bedoeld voor gebieden rond de evenaar, maar kwam in New York, geteisterd door hitte, wel goed van pas. "Het was 37 graden op Times Square."

Tijdens het bezoek aan de VS hebben de militairen ook een aantal formele plichtplegingen. De bemanning blijft tot het eind van de week in New York. Maar niet de hele tijd in uniform volgens Pullen. "Want dan heb je hier nauwelijks rust."

STER reclame