NOS Nieuws

Zonnepanelen poetsen loont als er veel stof op ligt

Het zijn gouden tijden voor eigenaren van zonnepanelen. Hoe meer zon, hoe meer stroom. Maar aan het droge weer kleeft ook een nadeel: zonder regenbuien blijft er veel stof liggen op de panelen. En dat zorgt voor een 10 procent lagere opbrengst, zegt energiedeskundige Wilfried van Sark van de Universiteit Utrecht.

"10 procent minder betekent vijf eurocent per paneel. In Nederland liggen zo'n tien miljoen zonnepanelen. Op een zonnige dag als deze lopen we dus een half miljoen euro mis", zegt Van Sark. Zonnepanelen zo nu en dan schoonmaken is volgens hem dus zeker de moeite waard. Vooral voor eigenaren van heel veel zonnepanelen, zoals agrariërs of grote bedrijven.

Bij een grote boerenschuur met meer dan honderd zonnepanelen, levert schoonmaken volgens de deskundige al gauw 600 of 700 euro per maand extra op. Zij kunnen gebruiken maken van speciale 'poetsrobots'. Die worden op afstand bediend, bijvoorbeeld vanuit een hoogwerker.

En dat ziet er dan zo uit:

Maak kennis met de poetsrobot

Voor particulieren met gemiddeld 10 tot 15 zonnepanelen op hun dak, loont een poetsbeurt alleen als ze dit zelf doen. In een zonnige maand komt er dan zo'n 15 euro extra aan stroom binnen. Maar Van Sark raadt dit af: "Je moet je afvragen of die paar euro extra per maand opwegen tegen het gevaar dat je loopt als je zelf je dak op gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl