Zweden voor het eerst sinds 1994 naar kwartfinales WK

Zweden heeft zich voor het eerst sinds 1994 geplaatst voor de kwartfinales van een WK voetbal. Door een treffer van Emil Forsberg werd Zwitserland naar huis gestuurd: 1-0.

De Zweden kregen voor rust de beste kansen via Marcus Berg en Albin Ekdal. Berg schoot een keer te druistig, waardoor hij een afzwaaier produceerde. Later dwong de oud-speler van FC Groningen en PSV doelman Yann Sommer tot een redding.

Ekdal schoot een keer over en kreeg kort voor rust vrij voor het doel een amper te missen kans: twijfelend tussen koppen en schieten lepelde hij de bal over.

Zwitserland zorgde vaak voor dreiging bij passes van Xherdan Shaqiri vanaf rechts. Uit een daarvan kopte Steven Zuber over. Xhaka en Blerim Dzemaili schoten van afstand over.

In de beginfase van de tweede helft schoot de jarige ex-PSV'er Ola Toivonen uit de draai over namens de Zweden, die daarna even werden teruggedrongen.

De Scandinaviërs oogden in die fase defensief kwetsbaar, maar Zwitserland profiteerde niet en zorgde hooguit voor enige dreiging.

De Zweden, die zich verrassend als groepswinnaar plaatsten voor de volgende ronde, kwamen halverwege het tweede bedrijf op 1-0 dankzij Forsberg. Zijn schot werd door Manuel Akanji van richting veranderd, waardoor Sommer kansloos was.

Zwitserland trachtte een verlenging te forceren in de slotfase, maar invallers Breel Embolo en Haris Seferovic hadden geen geluk. In extremis kreeg Michael Lang nog rood na het vloeren van de doorgebroken Martin Olsson.

De door scheidsrechter Damir Skomina toegekende penalty werd na bestudering van de videobeelden omgezet in een vrije trap net buiten de zestien. Toivonen schoot de bal op de vuisten van Sommer.

Zo zegevierde Zweden in zijn vijftigste WK-wedstrijd en mag het zich gaan opmaken voor een kwartfinale tegen Engeland.