Toekomstige zomers mogelijk nog droger dan gedacht
Nederland maakt op dit moment een uitzonderlijk droge periode door. De komende decennia zal de kans op droge zomers nog toenemen, mogelijk nog meer dan we tot nu toe dachten, zegt het KNMI.
Het weerinstituut maakt elke zes jaar klimaatscenario's voor periodes van 50 tot 100 jaar. De meest recente scenario's (uit 2014) laten vier mogelijke toekomstperspectieven zien, gebaseerd op verschillen in de wereldwijde temperatuurstijging en veranderingen in luchtstromingen.
Het huidige neerslagtekort loopt de komende twee weken naar verwachting op tot boven de 200 millimeter. Twee van de vier klimaatscenario's laten nog aanzienlijk meer droogte zien in de zomer. In de andere twee scenario's blijft de droogte min of meer gelijk.
De intensiteit van de droogte hangt grotendeels af van de veranderingen in de luchtstromingen. Maar juist die veranderingen zijn nog onzeker.
Hogedrukgebied boven Nederland
Een eerste verkennend onderzoek met een nieuw, verfijnder klimaatmodel laat in de lente en zomer meer uitdroging zien dan de simulaties die voor de scenario's uit 2014 zijn gebruikt. Dat komt vooral doordat in deze seizoenen aan het eind van de eeuw een hogedrukgebied ontstaat boven het Verenigd Koninkrijk en Nederland.
Dat leidt tot meer zon en hogere temperaturen, waardoor er meer water verdampt. Ook valt er minder neerslag dan de scenario's uit 2014 laten zien. Het gevolg is dat de droogte in de zomer groter zal zijn en langer zal duren.
Het KNMI zegt erbij dat nog onzeker is of dit echt gaat gebeuren. Om duidelijkheid te krijgen zijn doorrekeningen van meerdere modellen nodig. Het resultaat geeft wel een eerste aanwijzing dat de zomers in de toekomst mogelijk nog droger worden, zegt het KNMI.