Zakariyya (Victor) D. Facebook

Tegen Syriëganger Victor D. uit Heeten is zes jaar gevangenisstraf geëist. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van deelname aan een terroristische organisatie en het volgen van een terroristische training in een strijdgebied. In een reactie zegt D. dat hij overweegt terug te komen naar Nederland.

D. was vandaag zelf niet aanwezig in de rechtbank in Rotterdam. Hij zit vermoedelijk nog altijd in Syrië, waarschijnlijk in de stad Idlib of de omgeving daarvan. Ruim vijf jaar geleden vertrok de postbode naar Syrië om te strijden tegen president Assad.

Volgens D. ging hij niet naar Syrië "om dood en verderf te zaaien maar om de Syrische bevolking de helpende hand te bieden". Het OM is het daar niet mee eens en heeft de rechtbank gevraagd om een bevel tot gevangenneming, zodat hij kan worden uitgeleverd aan Nederland.

'Valt hard mee'

De strafeis valt volgens D. zelf "hard mee". Tegen RTV Oost zegt hij blij verrast te zijn; hij had gerekend op minimaal tien jaar celstraf. Met een straf van zes jaar staat hij mogelijk na vier jaar al weer buiten, verwacht D. "Dat vergroot de kans dat ik terugkom aanzienlijk."

Een definitief besluit over terugkeer naar Nederland heeft hij nog niet genomen. Hij wil eerst de uitspraak van de rechter afwachten en overleggen met vrienden en familie. "Het is iets waar ik goed over na moet denken."

Naast D. staan nog vier andere Nederlandse jihadisten terecht. Ook zij zitten nog in het buitenland.

STER reclame