EPA
NOS Nieuws

Extra voedsel naar Thaise voetballers, snelle evacuatie moeilijk

De kans dat de Thaise voetballers en hun trainer vandaag uit de grot worden gered, is niet heel groot. Dat zei de gouverneur van de Thaise provincie Chiang Rai, waar het grottenstelsel ligt. Daarom zijn er medicijnen en extra voedsel via duikers naar de groep gebracht, die al tien dagen vastzit en gisteren levend werd gevonden.

De komende dagen wordt regen verwacht, waardoor het water in de grotten zal stijgen. Dat zet druk op de reddingsplannen, ook omdat eind van de week het regenseizoen begint dat zeker drie maanden zal duren. Geprobeerd wordt om zo veel mogelijk water weg te pompen, maar sommige delen van de ingewikkelde route naar de uitgang blijven hoe dan ook onder water staan.

Nauwe doorgangen

Een mogelijkheid is nog om de twaalf jongens en hun trainer van duikapparatuur te voorzien en ieder apart door professionele duikers naar buiten te brengen. "Maar dat is niet makkelijk voor iemand die nog nooit gedoken heeft", zei de minister van Binnenlandse Zaken. "Het stelsel kent nauwe doorgangen. Als daarin iets gebeurt, is het levensbedreigend."

Wat het nog lastiger maakt is dat de jongens en trainer niet kunnen zwemmen en eerst getraind moeten worden in het gebruik van de apparatuur.

In onderstaande video vertelt een reddingswerker over de actie:

'Er gaat meer voedsel de grot in'

Volgens experts is het het veiligst om met de reddingsactie te wachten totdat het water is gedaald. Als het de komende dagen niet lukt, zal voor vier maanden eten naar binnen worden gebracht, zei de gouverneur.

Eerder bepaalden de autoriteiten al dat veiligheid boven alles gaat. "Nu we ze na veel moeite gevonden hebben, laten we ze niet meer gaan", zei de gouverneur.

Het grottenstelsel is tien kilometer lang en bestaat uit ruime grotten die door nauwe doorgangen met elkaar verbonden zijn. Ook moeten er hoogteverschillen worden overwonnen. Volgens reddingswerkers bevindt de groep zich zo'n 900 meter onder het aardoppervlak op twee kilometer van de uitgang.

Goede gezondheid

Gisteren werden de voetballers en hun begeleider gevonden door reddingswerkers. Duidelijk is dat ze allemaal in goede gezondheid verkeren.

Dat wees een korte medische check uit, uitgevoerd door de reddingwerkers die de groep gisteren vonden. "De meeste jongens zitten in de groene categorie en zijn gezond", zei de gouverneur. "Wellicht dat sommigen lichte verwondingen hebben en daardoor 'oranje' zijn, maar niemand zit in de rode categorie."

Een Britse reddingswerker sprak gisteren met de jongens in de grot. In de video hieronder is dat gesprek vastgelegd:

'Wij moeten terug, maar er komen veel meer mensen aan'

Het voetbalteam, twaalf jongens van 11 tot 16 jaar oud en hun 25-jarige trainer, raakte zaterdag 23 juni vermist. De ouders van een van de jongens schakelden de politie in toen hun zoon niet was thuisgekomen na een training.

De jongens waren naar de toeristische grot gegaan voor een dagje uit en werden eenmaal in de grot waarschijnlijk verrast door noodweer. Daardoor steeg het waterpeil in de grot en zijn ze dieper de grot ingegaan, op zoek naar een veilige plek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl