Nick Kyrgios
NOS Sport

'Bad boy' Kyrgios: ik heb tennis gemist

Een groter tennistalent dan Nick Kyrgios is er bijna niet. Ja, Roger Federer natuurlijk. Maar ook de rebelse Australiër heeft zo'n machtig en compleet slagenarsenaal dat hij soms op halve kracht wedstrijden kan winnen. Als hij er zin in heeft.

De 23-jarige nummer negentien van de wereld speelt vandaag zijn eerste wedstrijd op Wimbledon en naar eigen zeggen beschikt hij eindelijk over een fit lichaam en de échte wil om te winnen. Dat belooft wat, want hij is nu al een van de weinigen die van iedereen van de Grote Vier (Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic en Andy Murray) minstens één keer heeft gewonnen.

Tennis niet leuk genoeg

"Het klinkt gek uit mijn mond, maar ik heb het tennis gemist", aldus Kyrgios in een openhartige monoloog bij PlayersVoice over een blessureperiode eerder dit jaar. "Het is geen geheim dat ik tennis in het verleden niet leuk genoeg vond. Maar als tennis je een tijd ontnomen wordt, ga je daar anders over denken."

"Ik kan niet beloven dat álles verandert", gaat Kyrgios verder. "Ik weet zeker dat ik weer gefrustreerd raak en rackets kapot sla, maar ik heb wel het gevoel dat ik wakker ben geworden. Ik doe tegenwoordig zelfs aan warming-ups."

Seksuele bewegingen

Type 'Kyrgios' in op Google en je ziet het ene mooie punt na het andere. Maar ook een keur aan boetes. Onlangs nog werd hij op het grastoernooi van Queen's bestraft omdat hij seksuele bewegingen maakte met een waterflesje. Nummer zoveel uit een reeks incidenten.

Op Queen's ging hij midden in een wedstrijd ook servicebewegingen van andere spelers imiteren en ballen door zijn benen slaan. Dat getuigt toch van weinig wedstrijdbeleving? "Ik probeer gewoon plezier te maken", liet hij daarna weten op Instagram.

Kyrgios werd in januari van dit jaar tijdens het Davis Cup-weekend tegen Duitsland 's nachts wakker met een helse pijn in zijn elleboog, die al jaren een zwakke plek is. De Australiër begon noodgedwongen eindelijk serieus met krachttraining om zijn lichaam sterker te maken.

In die periode kwam hij ook tot het besef dat hij zich gelukkig mag prijzen met tennis als zijn beroep. In het verleden benadrukte hij juist graag dat hij basketbal een leukere sport vindt. Sterker nog, hij zegde in 2016 het ABN Amro-toernooi in Rotterdam af om in Amerika bij het NBA All Star-weekend te zijn.

Nu wel naar Rotterdam?

Dit jaar zou hij wel komen, maar hij was - verrassend genoeg - geblesseerd. Op Twitter liet hij weten dat het dan komend jaar maar moet gebeuren en daar reageerde toernooidirecteur Richard Krajicek direct op: "Goed plan!"

Met Kyrgios is het nooit saai, dat is wel duidelijk. En zijn rentree deze maand belooft inderdaad veel goeds voor Wimbledon. In Stuttgart was hij in de halve finales bijna Federer de baas en op Queen's bereikte hij de laatste vier, maar was Marin Cilic, de Wimbledon-finalist van vorig jaar, hem nipt de baas.

"Als Kyrgios mentaal en fysiek alles eindelijk op een rijtje heeft, gaat hij de grandslamtitels aaneenrijgen", zei oud-speelster en tweevoudig US Open-kampioene Tracy Austin tijdens het toernooi van Queen's, waar ze als analyticus present was.

Herinnering aan Nadal

Toen Kyrgios in 2014 op 19-jarige leeftijd debuteerde op Wimbledon drukte hij direct zijn stempel. De Australiër reikte tot de kwartfinales en versloeg onderweg Rafael Nadal. "Die wedstrijd zal altijd een mooie herinnering blijven. Toen heb ik mijn carrière gelanceerd."

Nick Kyrgios na zijn overwinning op Rafael Nadal in 2014

In de twee jaar daarna waren de achtste finales het eindstation en vorig jaar moest hij in de eerste ronde geblesseerd opgeven. Die tijd is met de nieuwe, sterkere Kyrgios hopelijk voorbij: "Ik kan eindelijk weer pijnvrij en accuraat serveren."

Hij sluit af: "Ik verwacht het goed te doen op Wimbledon en hoop een impact te maken." Dat laatste is eigenlijk altijd het geval. Of hij nou wint of verliest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl