EK 2004: David Beckham mist strafschop tegen Portugal Getty

Wat hebben het WK 1990, EK 1996, WK 1998, EK 2004, WK 2006 en EK 2012 met elkaar gemeen? Op al die eindtoernooien werd de Engelse voetbalploeg via strafschoppen uitgeschakeld. Je kan met recht spreken van een nationaal trauma. Zesmaal naar huis vanaf de elfmeterstip.

Onder anderen David Beckham (2004) en Ashley Cole (2012) misten cruciale strafschoppen. Sinds 1990 werd er op een eindronde slechts één keer strafschoppenserie gewonnen: in 1996 moest Spanje er in de kwartfinales via penalty's aan geloven. In de halve eindstrijd ging het echter fout tegen Duitsland. Gareth Southgate, de huidige bondscoach, was de zondaar: zijn misser was beslissend.

Net als Kroatië-Denemarken en Spanje-Rusland zou Engeland-Colombia vanavond ook best op strafschoppen kunnen uitdraaien. De Engelsen hebben met de verwoestende trap van Harry Kane in dat geval een effectief wapen in huis.

Volgens de aanvoerder zijn de Engelsen goed voorbereid op een eventuele strafschoppenreeks. "Penalty's zijn moeilijk te trainen. Het is na 120 minuten voetbal een hele andere situatie om een strafschop te nemen. Maar we hebben er wel op getraind."

De speler van Tottenham Hotspur etaleerde zijn kwaliteiten vanaf de strafschopstip al twee keer tegen Panama. "Ik neem penalty's op één manier en daar blijf ik oneindig op trainen", zegt Kane, die de bal tot twee keer toe hard de (voor hem linker) bovenhoek injoeg.

Moment van de waarheid

Waartoe is Engeland op dit WK voetbal in staat? Kane, behalve captain met vijf goals ook de topschutter van de ploeg, waakt in de aanloop naar de achtste finale tegen Colombia voor al te veel optimisme. "Het moment van de waarheid breekt nu pas aan."

Aan geloof in eigen kunnen mankeert het niet. "Daar zal het niet aan liggen. Elke speler is ook bereid tot het uiterste te gaan. Het wordt tijd dat Engeland weer eens echt gaat meedoen op WK", vindt Kane.

Kane: boegbeeld van Engeland Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De nederlaag in de groepfase tegen België, toen kwalificatie voor de achtste finales al een feit was, is volgens bondscoach Southgate misschien wel goed geweest.

"Niet omdat we wakker zijn geschud uit een mooie droom. Dat was niet nodig. Wel omdat de verwachtingen nu enigszins getemperd zijn", aldus de oud-international (57 caps). "We kregen na de eerste twee duels zo veel lof toegezwaaid dat ik me een beetje ongemakkelijk begon te voelen."

WK 2006

Dankzij een treffer van David Beckham in de achtste finales tegen Ecuador in 2006 overleefde Engeland voor het laatst een wedstrijd op een WK in de knock-outfase.

Niet in het minst door hopeloos missen in strafschoppenseries ging het daarna voortdurend mis. "Maar al die tegenvallers werden niet veroorzaakt door de spanning", zegt Southgate. "Het had ook met een gebrek aan kwaliteit te maken."

STER reclame