ANP
NOS Nieuws

Commissaris van de koning: vlag hoeft niet meer halfstok in Groningen

Bestuurders uit het aardbevingsgebied in Groningen zijn opgelucht over het advies van de Mijnraad over het versterken van woningen. Commissaris van de koning Paas zei na afloop van een overleg met minister Wiebes dat het rapport de gewenste duidelijkheid geeft.

"Ik denk dat mijn opluchting te zien is", zei Paas op een persconferentie. "De vlag kan nog niet uit. Maar er zijn plekken in Groningen waar 'ie halfstok hangt en misschien kunnen we dat nu veranderen."

1588

Minister Wiebes zette de versterking van 1588 Groningse huizen eerder dit jaar stil, omdat hij wilde wachten op het advies van de Mijnraad. Door het dichtdraaien van de gaskraan zouden er misschien minder huizen verstevigd hoeven te worden.

De Mijnraad schrijft in het vandaag uitgebrachte advies dat er ook rekening gehouden moet worden met de verwachtingen die bij de bewoners van die huizen zijn gewekt. Wiebes neemt dat over. Ook als een huis strikt genomen veilig is, kan er versterkt worden.

1500 Groningse woningen moeten sowieso worden versterkt omdat ze onveilig zijn, schrijft de Mijnraad. Commissaris van de koning Paas noemt het een goed, bruikbaar advies waar de bestuurders in Groningen mee verder kunnen.

September

Na het uitkomen van het rapport van de Mijnraad ging minister Wiebes vanmiddag in overleg met de betrokken bestuurders van gemeentes en de provincie.

Volgens Wiebes hebben ze daarbij afgesproken dat er in september duidelijk is hoe de 1500 echt onveilige woningen versneld versterkt gaan worden. Ook wil hij dan een plan presenteren voor de volgende fase van de versterkingsoperatie.

Ook Wiebes vindt dat de Mijnraad "een enorme hoop duidelijkheid" heeft geschapen. "Het staat nu vast dat het een heel stuk veiliger wordt als je de gaswinning omlaag brengt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl