Romabeleid Nederland onder de loep
Een delegatie van de Raad van Europa is deze week in Nederland om na te gaan of de rechten en cultuur van Nederlandse woonwagenbewoners voldoende worden beschermd. De Raad gaat in gesprek met onder andere de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland en het kabinet. Op 12 juli moet minister Ollongren laten weten hoe ze de situatie van woonwagenbewoners in Nederland kan verbeteren.
Het bezoek van de Raad van Europa vindt eens in de vijf jaar plaats. Er wordt gecontroleerd of het beleid in Europese landen wel strookt met de internationale regels waardoor de woonwagengemeenschap wordt beschermd.
In het radioprogramma Met het Oog op Morgen vertelt Kemal Rijken, schrijver van het boek Roma, dat ook bij de vorige controleronde de standplaatsproblematiek het grootste agendapunt was. "De Raad van Europa kan Nederland alleen een tik op de vingers geven. Het is niet mogelijk om sancties op te leggen, maar het draait wel om internationale verdragen die Nederland moet volgen."
Andere landen
Nederland loopt achter op andere Europese landen. "De situatie in Zweden en Finland is ietsje beter. Hoewel je daar Sinti en Roma ook op straat ziet rondzwerven, is de dialoog tussen de gemeenschap en de overheid beter. Daar worden oplossingen bedacht en in de praktijk gebracht. In Nederland is de dialoog een beetje los en vast".
Internationale conferentie
Naast het bezoek van de Raad van Europa staat er voor Europese Roma ook een belangrijke conferentie op het programma. In een Van der Valk-hotel bij Brussel komen ongeveer 250 leiders van Romagemeenschappen bijeen.
"Ze spreken daar over de problematiek die is ontstaan nadat leiders openlijk omstreden politieke partijen hadden gesteund. Zo is er een leider uit Oostenrijk die de rechts-nationalistische FPÖ steunt. De andere leiders willen niet dat een Romagemeenschap zo'n partij steunt."
Onder andere Rocca Petalo, de zoon van de vroegere 'zigeuner koning' Koko Petalo, maakt zich zorgen om de politieke steun voor de FPÖ.
De locatie voor de conferentie is van tevoren al drie keer gewijzigd, telkens naar een ander hotel. Dat is geen toeval, zegt schrijver Kemal Rijken. "Toen ik het boek Roma maakte, sprak ik voor interviews ook vaak in een Van der Valk af. Het is er makkelijk parkeren en het eten vinden ze goed. Het is echt een hang-out plek voor ze."