ANP
NOS Nieuws

Vier docenten ontslagen na examenfraude Rijswijks Lyceum

Vier docenten van het Rijswijks Lyceum zijn ontslagen omdat ze fraude pleegden met eindexamens van zeven leerlingen. De docenten gaven leerlingen de kans om hun herexamen na afloop te verbeteren.

De fraude kwam aan het licht toen bij de tweede correctie van het herexamen geconstateerd werd dat scores hoog waren en antwoorden van een paar kandidaten sterk overeenkwamen met de antwoorden uit het correctievoorschrift.

De schoolleiding en stichting VO Haaglanden, waaronder het Rijswijks Lyceum valt, stelde na het constateren van de fraude direct een onderzoek in. Vrijdagavond werd dat onderzoek afgerond en werden de vier betrokken docenten geïnformeerd. "Zij hebben toen toegegeven dat er sprake was van fraude", zegt Arno Peters, bestuursvoorzitter van VO Haaglanden.

Aangifte

De stichting heeft de fraude direct gemeld bij de onderwijsinspectie en gaat ook aangifte doen tegen de vier docenten. Het is niet bekend op welk niveau en met welke vakken de fraude plaatsvond.

De herexamens zijn ongeldig verklaard. De zeven leerlingen krijgen in augustus wel de kans alsnog hun examens te halen. Peters: "Het is niet de bedoeling dat de leerlingen hiervan de dupe worden".

Bijzonder

De onderwijsinspectie ziet vaker dat personeelsleden betrokken zijn bij fraude met examens. Dat gebeurt één tot zes keer per jaar, zegt een woordvoerder. "Wat wel bijzonder is, is dat bij dit geval ook leerlingen en meerdere docenten bij de fraude zijn betrokken. Dat is nog niet eerder gebeurd."

De school heeft in 2013 tot en met 2015 het oordeel 'zwak' gekregen van de onderwijsinspectie. Daarna heeft de school zich verbeterd. De onderwijsinspectie zegt dat er tot nu geen nieuwe aanleiding was om de school opnieuw te onderzoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl