Ernest Faber en Mark van Bommel op De Herdgang
NOS Voetbal

Faber: van cursus Spaans naar hoofd jeugdopleiding PSV

Ooit stond hij te boek als de kroonprins van Eindhoven. Ernest Faber leerde het trainersvak als assistent van Guus Hiddink en Fred Rutten en liet bij FC Eindhoven, zijn eerste klus als hoofdtrainer, meteen mooie dingen zien.

In die tijd groeide de overtuiging dat Faber ooit als hoofdtrainer zou terugkeren op de Herdgang. Sinds deze week is de in de eredivisie gelouterde Faber inderdaad terug. Niet als trainer, maar als hoofd jeugdopleiding. Een opmerkelijke stap.

Faber: van cursus Spaans naar hoofd jeugdopleiding

Eigenlijk had Faber zijn zinnen gezet op een trainersklus in het buitenland. "Ik verbleef in Spanje om daar de Spaanse taal te leren, maar toen werd ik gebeld door Toon Gerbrands met de vraag of ik hiervoor open stond. Vervolgens heb ik een gesprek gehad met Toon en John de Jong (die voorlopig de taken van technisch directeur Marcel Brands overneemt, red.) over de invulling van de functie. En ja, het leek me eigenlijk wel een mooie uitdaging."

Het klinkt laconiek. Maar er klinkt ook wel wat verbazing in zijn woorden. Zijn overstap van het veld naar de kantoren van de jeugdopleiding lijkt dan ook geen logische.

Mexicaanse belangstelling

Faber stond namelijk in de belangstelling van het Mexicaanse Pachuca, de oude club van Hirving Lozano, waar voormalig PSV-trainer Hans Westerhof in het verleden een voorname rol speelde en waar zijn zoon Wout dat nog altijd doet.

"Ze kozen uiteindelijk voor een Spanjaard (Pako Ayestarán, de voormalige rechterhand van Rafael Benítez, red.). En in andere landen hoorde ik bij de gegadigden, maar dan moet je wat langer wachten."

En zo is Faber, geboren in de Eindhovense stadsbuurt Strijp onder de rook van het Philips-stadion, weer terug bij de club waar hij in tal van rollen al 32 jaar verbonden aan is geweest. En daar komt nu vijf jaar bij, de looptijd van het contract dat hij ondertekende.

Ernest Faber op het trainingsveld met Mark van Bommel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl