Brand bij Wedde
NOS NieuwsAangepast

Brandweer vandaag druk met natuurbranden, nu overal brand meester

Op verschillende plaatsen in het zuiden van het land hebben vandaag natuurbranden gewoed. Inmiddels is overal het sein brand meester gegeven.

Onder meer in Alphen en Budel in Brabant was het raak. In Alphen was het vuur 's middags onder controle en ook in Budel, waar de brand ontstond op een gortdroog militair oefenterrein, werd vanavond het sein brand meester gegeven. Ondanks de inzet van tal van brandweerkorpsen wist het vuur zich in Budel uit te breiden naar de bossen in de omgeving voordat het onder controle was.

In delen van Nederland is een verhoogd risico op natuurbranden vanwege de droogte. Ook in Reusel (NB) brak brand uit in een natuurgebied. De brand was waarschijnlijk ontstaan door een kampvuur dat gisteravond was aangestoken. Door de veengrond had de brandweer veel moeite om het vuur te blussen. Voor het hele kustgebied is code rood afgekondigd.

Een woordvoerder van de brandweer legt uit wat er gebeurt om natuurbranden sneller onder controle te krijgen:

Droogte, dus gevaar voor bosbranden

Gisteren was de brandweer ook op verschillende plekken in het land druk bezig met natuurbranden. Ook toen werden vooral Brabant en Limburg getroffen.

In Limburg woedde brand in een bosgebied tussen Horn en Baexem, een stoppelveld in Montfort en bij een aardbeienkweker in Nederweert. In alle gevallen lukte het de brandweer om het vuur snel onder controle te krijgen.

"Mijn man had op de plek van de brand een paar dagen geleden het gras en onkruid gemaaid", zei de eigenaresse van de kwekerij. "Dat is onze redding geweest. Anders was het vuur waarschijnlijk overgeslagen."

Camping bedreigd

Ook in een natuurgebied in Bergen op Zoom woedde brand. Na een uur was het gevaar geweken, maar de brandweer besloot het gebied langer in de gaten te houden, om te voorkomen dat het vuur weer oplaait.

In het Groningse Wedde bedreigden vlammen een camping. Een deel van de Wedderbergen werd ontruimd vanwege de brand in het nabijgelegen graanveld. Uiteindelijk bereikte het vuur de camping niet, maar was er wel sprake van rookoverlast.

Droogte

Het is dit jaar uitzonderlijk droog: met een neerslagtekort van 157 mm behoort 2018 sinds vandaag officieel bij de 5 procent droogste jaren sinds het begin van de metingen in 1906, meldt Weeronline. Het neerslagtekort is het verschil tussen verdamping en de hoeveelheid gevallen regen.

Omdat het de komende twee weken nog droog blijft, verwachten meteorologen dat het tekort kan oplopen tot 210 mm. Deze eeuw was alleen 2003 nog droger, met een tekort van 235 mm in eind augustus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl