Hockeyers missen finale na afgekeurde treffer in slotfase

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Oranje niet naar finale Champions Trophy door afgekeurde treffer
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse hockeyers hebben zich niet weten te plaatsen voor de finale van de Champions Trophy in Breda. Oranje moest in zijn laatste groepsduel van India winnen, maar bleef steken op 1-1.

In de slotfase dacht Oranje de buit binnen te hebben toen Jeroen Hertzberger de bal achter doelman Sreejesh Parattu tikte. De vreugde was echter van korte duur. Op advies van de videoscheidsrechter werd de treffer afgekeurd, omdat voorafgaand aan het doelpunt een vrije bal niet op de juiste plek was genomen en niet was stilgelegd.

Na afloop zei Hertzberger zich bestolen te voelen door die beslissing. "Zo voelt het wel. Ik ben het er niet mee eens, maar dat is niet belangrijk. Het is zoals het is."

Oranje laat kansen liggen tegen India

De nummers vier en zes van de wereld waren aan elkaar gewaagd. Vijf corners (drie voor Oranje) leverden niets op en Seve van Ass en Jorrit Croon kregen bij een snelle uitval de bal niet langs doelman Parattu.

Na de pauze misten Thierry Brinkman, Valentin Verga en Roel Bovendeert kansen en kwam India op 1-0 uit de rebound van een gestopte corner. In de laatste vijf minuten maakte Brinkman gelijk, was Van Ass twee keer dicht bij de 2-1, miste Oranje drie corners en werd de goal van Hertzberger afgekeurd.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hertzberger voelt zich bestolen door scheidsrechter

De beslissing van de scheidsrechter om het doelpunt van Hertzberger te laten controleren door de videoref zat Oranje-aanvoerder Seve van Ass behoorlijk dwars. "Ik baal heel erg van dat moment. We hadden 'm moeten krijgen."

Van Ass vindt dat de scheidsrechter zich onder druk heeft laten zetten door de Indiërs, terwijl zij geen recht meer hadden op een review. "In het hockey is het heel duidelijk: als team mag je een videoreview aanvragen. Heb je het goed, mag je er nog een aanvragen", aldus Van Ass.

India had eerder in de wedstrijd al een keer een beslissing aangevochten bij de videoscheidsrechter en toen ongelijk gekregen. "En dan vind ik het niet in de geest van het spel dat een scheids, na protesten van de Indiërs, anderhalve minuut voor tijd een review aanvraagt. Dat vind ik een beetje krom."

"Dan moet je zeggen dat elke dubieuze call voor de scheids is, maar dat hebben we in het hockey niet. Het is een mooie regel dat je een review als team slim moet aanvragen en in dit geval hadden zij het al een keer fout. Dan vind ik het wel jammer dat we 'm op deze manier tegen krijgen."

Caldas ziet wedstrijd als les voor WK

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Caldas is trots en trekt al lessen voor WK

"We hebben de kans gehad om de wedstrijd te winnen, alleen hebben we dat niet gedaan. Ik ben wel enorm trots op de manier hoe we zijn teruggekomen na de goal van India, die een beetje tegen de verhouding in was. Daarna creëren wij kans op kans en corner op corner. Dat geeft aan dat we in goede doen zijn."

Caldas bekeek de wedstrijd met in het achterhoofd het WK, dat eind dit jaar in India wordt gehouden. "India is een van de mogelijke tegenstanders in de kwartfinales, als we zo ver komen. Dan zullen wij ook het spel moeten maken en zullen zij vooral tegenhouden, daar moeten we mee leren omgaan."

STER Reclame