NOS Wielrennen

Blaak prolongeert Nederlandse titel op de weg

Blaak soleert naar tweede nationale titel

Wereldkampioene Chantal Blaak heeft in Hoogerheide haar Nederlandse titel op de weg geprolongeerd. Amy Pieters voerde op 0.19 de groep met overige favorieten aan en won net als in 2015 zilver. Marianne Vos vulde haar overvolle erelijst aan met een derde bronzen NK-medaille.

Vos ging op ruim 40 kilometer van de meet met Esther van Veen in de aanval. Daarachter werkten de teams van Boels-Dolmans (met Blaak, Anna van der Breggen en Pieters) en Sunweb (met Lucinda Brand, Ellen van Dijk en Floortje Mackaij) goed samen en op 20 kilometer van de meet capituleerden Vos en Van Veen. Vervolgens begon een groep van zeventien aan de finale.

Olympisch kampioene Van der Breggen aasde op haar eerste nationale titel. De Zwolse, die dit jaar de Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik won, zag echter in de finale enkele aanvallen stranden.

Blaak, winnares van de Amstel Gold Race, nam het stokje over en reageerde op 10 kilometer van de finish op een aanval van Evy Kuipers. Ze passeerde haar en soleerde naar de zege. Kuipers (die als vijfde over de finish kwam) won NK-goud bij de eliterensters zonder contract.

Blaak heeft geleerd het juiste moment te kiezen

"Het was een slopend parkoers. Ik dacht: ik ga nog maar een keer, maar eigenlijk ben ik gewoon klaar. Ik kreeg een gat en dan moet je gaan, maar het kwam echt uit mijn tenen", zei Blaak na afloop.

Blaak na prolongeren nationale titel: het was heel zwaar vandaag

Dat Blaak het juiste moment koos voor wat een beslissende demarrage bleek te zijn, is inmiddels geen toeval meer. "Het lukt me nu al een tijdje achter elkaar. Ik doe het echt op gevoel en op de belangrijke momenten pakt dat de laatste tijd goed uit."

"Fysiek ben ik altijd al wel een van de beteren geweest, maar tactisch maakte ik nogal veel fouten. Dat is wel vooruitgegaan."

Afgelopen jaar heeft Blaak haar nationale kampioenstrui maar een paar keer kunnen dragen, omdat ze een paar maanden later in Bergen wereldkampioene werd. Ze verwacht dat ze haar nieuwe trui een stuk vaker aan zal trekken.

"Ik schat mijn kansen in Innsbruck (waar dit jaar de WK zijn red.) niet heel hoog in, dus in januari zal je 'm wel weer zien."

Toptien NK wielrennen

Chantaal Blaak 3.36.32
Amy Pieters + 0.19
Marianne Vos z.t.
Kirsten Wild z.t.
Evy Kuipers + 0.23
Annemiek van Vleuten z.t.
Ellen van Dijk + 0.25
Anna van der Breggen + 0.29
Lorena Wiebes + 0.44
Eva Buurman + 0.45

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl