België gaat door een 1-0 overwinning op Engeland als groepswinnaar door naar de achtste finales en treft nu Japan. Of het zichzelf daar een dienst mee heeft bewezen, moet het verdere verloop van het WK uitwijzen.

Op papier was het voor beide landen, gezien het speel- en reisschema, zaak om tweede te worden in de groep en vooral niet te winnen.

Los van pijntjes en gele kaarten, leidde dat vreemde uitgangspunt ertoe dat er, opgeteld, 17 andere spelers aftrapten dan in het tweede groepsduel van de Engelsen en de Belgen.

België liet zich ondanks alles al snel gelden: Youri Tielemans dwong Jordan Pickford tot een redding en Gary Cahill hield Michy Batshuayi op de doellijn van een frommelgoal af.

Dat was altijd nog meer dan wat de Britten op de mat legden. Die creëerden, behoudens een kopbal van Ruben Loftus-Cheek (naast) tot de rust niets.

Tielemans en Leander Dendoncker hadden België inmiddels op 5-2 gezet in het klassement van de gele kaarten, dus dat zat wel snor voor de Belgen.

Dankzij Adnan Januzaj konden alle cynische bespiegelingen de prullenbak in. Met een fraaie krul stuurde hij de bal naar de bovenhoek: 1-0.

Nu België het pact had 'geschonden', was het afwachten of er een Britse reactie zou volgen. Marcus Rashford had de 1-1 op zijn schoen, maar mikte alleen voor Courtois naast.

Tien minuten voor tijd schoot diezelfde Rashford een vrije trap over het doel van Courtois en even later voorkwam Marouane Fellaini met een uitgestoken been een treffer van invaller Danny Welbeck.

De Belgen trokken de 1-0 over de streep en mogen zich nu gaan opmaken voor een treffen met Japan. Bij winst volgt in de kwartfinale mogelijk een confrontatie met Brazilië.

Engeland speelt in de achtste finales tegen Colombia en kan bij een zege zomaar doorstomen richting halve finale. Immers, in de kwartfinale wacht namelijk een duel met Zweden of Zwitserland.

Eindstand groep G

1. België 3-9 (9-2)
2. Engeland 3-6 (8-3)
3. Tunesië 3-3 (5-8)
4. Panama 3-0 (2-11)
Statistieken Engeland-België

STER reclame