NOS NieuwsAangepast

De angst voor de exodus

Door correspondent Andrea Vreede op Lampedusa

Een paar dagen is het op het eiland Lampedusa onwerkelijk stil geweest. Maar wat iedereen vreesde, lijkt snel werkelijkheid te worden. Zo gauw de zee een beetje tot rust komt, vertrekken er weer boten vanaf de Tunesische kust. En dat zullen ze blijven doen, zolang het weer het toelaat. Vannacht en vanmorgen kwamen de eerste vluchtelingen al binnen.

In de loop van de dag worden er nog meer verwacht. Volgens de hulpverleners die bij de haven klaar staan, hebben al iets meer dan 1000 mensen het eiland bereikt; een aanzienlijke hoeveelheid waardoor het opvangcentrum op Lampedusa weer snel zal vollopen. Op dit moment kan de opvang het nog aan.

Beter leven

Een noodtoestand zoals die van drie weken geleden is er nog niet. Toen kwamen er binnen enkele dagen ongeveer 7000 mensen aan. Inmiddels zijn al deze mensen overgebracht naar andere centra verspreid over Italië. De Italiaanse regering begon toen meteen voorzorgsmaatregelen te nemen. In alle haast werd een centrum op Sicilië ingericht. Daar zullen alle asielzoekers naartoe worden gebracht, omdat de procedures bij een asielverzoek nu eenmaal veel tijd kosten.

Maar verreweg de meeste vluchtelingen die Italië bereiken, zijn geen asielzoekers. Ze willen maar één ding: werken en een beter leven opbouwen. Het zijn allemaal Tunesiërs, vertellen de hulpverleners. Het zijn bijna allemaal jonge mannen tussen de 18 en 30 jaar.

Illegaliteit

Je komt ze ook vandaag nog gewoon in het dorp tegen. Af en toe mogen ze in kleine groepjes even het opvangcentrum uit om een wandelingetje te maken. Het zijn jonge kerels die staan te trappelen om door te reizen richting het vasteland. Ze weten dat ze daar in open centra terechtkomen en na een paar dagen waarschijnlijk weg kunnen komen.

Van hun landgenoten hebben ze gehoord dat je vanuit zo'n centrum gemakkelijk de illegaliteit in kunt. Om zo een repatriëring naar Tunesië te voorkomen. Want daar is de chaos nu zo groot dat er waarschijnlijk weinig vluchten zullen worden georganiseerd.

De mannen zeggen allemaal hetzelfde: "We zijn weggegaan uit Tunesië, omdat daar helemaal niets is. Geen werk, geen vooruitzichten, alleen maar armoede." Allemaal willen ze naar Frankrijk. Naar vrienden of familie. Italië is alleen maar een tussenstation. Andere landen zoals Nederland interesseren ze niet.

Europa

De Italiaanse regering schreeuwt ondertussen hard om hulp bij Europa. Het is moeilijk te verteren voor Berlusconi's coalitiepartner Lega Nord dat het harde anti-immigratiebeleid niets uithaalt tegen deze nieuwe vluchtelingengolf. Door Lampedusa is Italië nu eenmaal een belangrijke poort tot Europa en daar zal Italië toch mee moeten leren leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl