Bij kweker Lucassen wordt de hele dag gesproeid
NOS Nieuws

Tuinders draaien overuren om de planten water te geven

Het is al weken droog in Nederland en daar krijgen steeds meer mensen last van. Boeren moeten flink aan de bak met sproeien anders gaan hun gewassen verloren. Maar ook de boswachters in natuurgebieden maken zich zorgen.

"Spannende tijden", zegt plantenkweker Pieter Lucassen. "We moeten op het moment alle zeilen bijzetten om onze percelen nat te kunnen houden." Dat betekent overuren draaien om de 10 miljoen vaste planten van voldoende water te voorzien. Dagelijks zijn er van 06.30 uur tot 22.00 uur twee mensen fulltime bezig met sproeien.

De zes installaties van Lucassen draaien dus op volle toeren en dat is ook financieel merkbaar. Hij verbruikt nu zo'n 100 liter diesel per uur. Een liter landbouwdiesel kost ongeveer 1 euro.

'Klein drama'

"Je moet als ondernemer altijd incalculeren dat je altijd een droogteperiode krijgt. Maar het unieke is dat hij nu wel erg vroeg is. En we krijgen nou nog juli, augustus, september en als we dan ook weer zo'n extreme droogte houden dan wordt het wel echt financieel gezien een klein drama. Maar we hebben wel ingecalculeerd dat we sowieso elke zomer een maand of anderhalve maand aan het beregenen zijn."

De plantenkweker is zeer bewust met het water bezig. Hij probeert samen met collega's, het waterschap en de provincie in kader van Nieuw Limburgs Peil het water vast te houden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door beken te verbreden en te laten meanderen. Daardoor kunnen ze meer water vasthouden en dat is ook weer goed voor de planten en dieren in en om het water.

Kijk hieronder naar een video waarin Pieter Lucassen uitlegt wat de droogte voor zijn bedrijf betekent:

'Als de droogte aanhoudt wordt het een klein financieel drama'

Boswachter Michel Hendrix van natuurgebied De Maaij/Beekloop heeft al een jaar of zes te maken met droogvallende vijvers in zijn gebied.

"Wat je hier niet ziet, maar wat je hier eigenlijk wel zou moeten zien, is vis", zegt hij terwijl hij midden in een voormalige vijver staat. "Normaal staan we op deze plek tot aan onze heupen in het water. Maar je ziet hier nu bijvoorbeeld een hagedis rondlopen die eigenlijk op het droge thuishoort."

Water vasthouden

"De plassen zijn al eeuwenoud en het ging al die jaren goed", zegt hij. Maar de laatste jaren zakt het water steeds verder weg. Hoe dat komt? "We vermoeden dat het grondwater hier zover wegzakt. In de bodem zit gewoon heel veel water en als dat steeds verder wegzakt, dan vallen dit soort grote plassen ook droog." De lage waterstand van het grondwater wordt voor een deel ook veroorzaakt doordat andere partijen, zoals boeren, het grondwater onttrekken.

"We hebben dus echt een serieus probleem en daar moeten we ook serieus naar kijken met zijn allen. We moeten gewoon bezig zijn met water vasthouden in plaats van het altijd maar weg te laten lopen. Niet alleen wij als Natuurmonumenten, maar iedereen moet daar naar gaan kijken."

Sproeiverbod Brabant

Juni 2018 is landelijk gezien al voor het einde van de maand is bereikt een van de droogste junimaanden sinds 1906. Deze maand staat nu op de negende plaats in de top-10 en de verwachting is dat dat zo blijft, want de komende dagen wordt er geen neerslag verwacht.

De minste regen viel er deze maand in Brabant, daar geldt nu een sproeiverbod voor de landbouw. Groningen en Drente kregen de meeste neerslag, maar een groot deel van die neerslag komt van de zware onweersbuien die er op de avond van 1 juni over het gebied trokken.

Neerslagkaart juni

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl