Minister Blok sprak in april al zijn zorgen uit over de situatie in het Rif-gebied
NOS Nieuws

Reisadvies Rif blijft 'geel', met waarschuwing voor Marokkaanse Nederlanders

Het Nederlandse kabinet ziet geen aanleiding om het reisadvies voor Marokko verder aan te scherpen nu de bewoners van het Rifgebied dreigen met verder verzet. Minister Blok van Buitenlandse Zaken zegt dat het reisadvies voor de steden in de Rif al 'geel' is, wat betekent dat daar veiligheidsrisico's zijn en dat mensen voorzichtig moeten zijn.

Bovendien is er in april al een waarschuwing aan toegevoegd voor Nederlanders die ook een Marokkaans paspoort hebben. "Zij worden door Marokko als Marokkaanse onderdanen gezien en moeten daar rekening mee houden", zei Blok in een debat in de Tweede Kamer.

Volgens hem moeten Marokkaanse Nederlanders zich realiseren dat ze in Marokko kunnen worden behandeld "op een manier die men daar passend vindt en in Nederland niet". "Dus goed opletten", drukt hij hen op het hart.

Volgens de Marokkaanse wet worden Nederlanders die ook de Marokkaanse nationaliteit hebben, op Marokkaans grondgebied als Marokkaans burger behandeld. Daardoor kan het gebeuren dat de Nederlandse ambassade in geval van problemen (bijvoorbeeld bij een arrestatie) niet door de Marokkaanse autoriteiten wordt geïnformeerd. Vraag bij problemen altijd naar consulaire bijstand van de Nederlandse ambassade.

Ministerie van Buitenlandse Zaken

De Kamer wilde weten of Blok iets kan doen voor Marokkaanse Nederlanders die deze zomer naar het Rifgebied gaan. Blok zei dat zij bij problemen altijd een beroep kunnen doen op consulaire bijstand van de ambassade en dat hij bij een piekbelasting in de zomer extra personeel wil inzetten.

Ook wil hij nog eens kijken of het reisadvies dat nu op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat overzichtelijk genoeg is en of duidelijk is waar code 'geel' geldt.

Kamer bezorgd over straffen

De Tweede Kamer is bezorgd over de hoge straffen die de Marokkaanse rechter heeft opgelegd aan protestleiders in het Rifgebied, en over berichten dat gevangenen gemarteld worden. Veel deelnemers aan het debat vonden Bloks reactie van gisteren dat de straffen "aan de hoge kant" leken, te voorzichtig.

Maar Blok zei dat hij de onderbouwing van de vonnissen wil afwachten voor hij verder reageert. "Je moet oppassen dat je je niet isoleert." Hij zei dat Nederland de rechtszaken rond de protesten in het Rifgebied aandachtig blijft volgen.

Buiten de Tweede Kamer werd vanmiddag gedemonstreerd tegen de hoge gevangenisstraffen in Marokko.

Demonstratie in Den Haag tegen lange gevangenisstraffen Rif-activisten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl