NOS NieuwsAangepast

Carnavalsvierder geeft 179 euro uit

Tijdens carnaval geeft de gemiddelde feestganger 179 euro uit. Tenminste, de carnavalsvierder in Sittard, Geleen en omgeving. Daar liet carnavalsvereniging De Marotte door RMI Fullservice onderzoeken wat mensen aan het feest uitgeven. Aan een kostuum zijn ze zo'n 23 euro kwijt, aan schmink 5.

Maar vooral de horeca verdient er flink aan, want van die 179 euro gaan er 91 op aan drank en 43 aan eten. Bier en friet zijn favoriet, weet Koninklijke Horeca Nederland. 81,3 procent van de mannelijke feestgangers drinkt bier, onder vrouwen ligt dat percentage op 40,4.

Bierbrouwer Heineken bevestigt met carnaval altijd een behoorlijke piek in de verkoop te zien. Maar als het feest weer is afgelopen hebben veel mensen toch behoefte aan wat balansdagen. Want de dip in de bieromzet direct na carnaval is ook significant, weet Heineken te melden.

Ziekteverzuim

Ook carnavalsvierders zelf hebben vaak last van een post-carnaval-dipje. Dat merken ook werkgevers. Arbobedrijf Arboned analyseerde het ziekteverzuim tijdens carnaval in Brabant en Limburg tussen 2007 en 2010. De grootste ziekteverzuimpiek ontstaat op de maandag, een week na carnaval. Veel mensen hebben de hele week ervoor vrij en melden zich dus dan pas ziek.

Opmerkelijk is dat die piek in 2007 en 2008 nog veel groter was dan op een gewone maandag. Maar in 2009 en 2010 was deze ongeveer even groot. Dat komt volgens Arboned doordat werknemers door de recessie terughoudender zijn met ziekmeldingen. Ook maken ze vaker afspraken over carnavalsverlof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl