Femke Halsema bij een GroenLinks-congres vorig jaar

Nieuwe burgemeester Halsema roept uiteenlopende reacties op

Aan politieke ervaring geen gebrek bij de nieuwe burgemeester van Amsterdam. Femke Halsema zat dertien jaar in de Tweede Kamer en was acht jaar lang het boegbeeld van GroenLinks. Scherp en fel in de debatten; haar politieke welsprekendheid werd geroemd. Een ministerspost lonkte en Intermediair noemde haar in 2010 de beste premierskandidaat van Nederland.

Halsema, die in Amsterdam-Oost woont, keerde de politiek nu al een tijd geleden de rug toe. Tijdens de procedure voor een nieuwe burgemeester ging al snel haar naam rond. Zelf zei ze op de radio dat ze erover nadacht, waarmee ze zinspeelde op haar kandidatuur. Dit terwijl ze twee jaar geleden nog in haar biografie Pluche schreef dat ze niets voelde voor het burgemeesterschap. "Ik ga niet de wachtkamer in van het politieke bestuur om na een paar jaar weer tevoorschijn te komen en een Senaatszetel te beklimmen of een burgemeestersketting om te hangen."

Grachtengordel

Halsema is de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam. Waar haar voorgangers Cohen en Van der Laan bekend stonden als verbindende en geliefde figuren, moet Halsema zich de komende tijd gaan bewijzen. Haar sollicitatie, en uiteindelijk de keuze voor Halsema, kon op voorhand niet op de steun van alle inwoners van de hoofdstad rekenen.

Toen de geruchten over haar kandidatuur naar buiten kwamen, begonnen bezorgde Amsterdammers meteen een petitie. "Houd Femke Halsema uit de Stopera" werd ruim 7000 keer ondertekend.

Wat mensen vooral dwarszit, is een gebrek aan bestuurlijke ervaring en zeker op gemeentelijk niveau. Zo is ze bijvoorbeeld niet eerder wethouder geweest. "Het wordt nog spannend. Critici verwijten haar verder een vrij kille houding", zegt verslaggever Edwin van den Berg. "Ze zou te politiek correct zijn, te veel een grachtengordelsfeer. Ze zal het tegendeel moeten bewijzen, maar ik weet zeker dat ze daar ook de nodige begeleiding bij krijgt."

Nieuwsuur vroeg Amsterdammers wat ze van hun nieuwe burgemeester vinden:

Amsterdammers reageren verdeeld op nieuwe burgemeester Femke Halsema

Zoals gezegd, neemt ze jarenlange ervaring in de landelijke politiek mee naar de Stopera. Halsema begon haar carrière in 1993 als lid van de PvdA. Ze werd gezien als een van de grote talenten van de sociaaldemocraten, maar vertrok en sloot zich aan bij GroenLinks. Destijds stond Paul Rosenmöller nog aan het roer van de partij.

Na zijn vertrek in 2002 ging Halsema de fractie leiden. Daarbij koos ze voor een vrijzinnigere lijn, die soms links-liberaal werd genoemd. Ze wilde GroenLinks nadrukkelijker onderscheiden van de SP en de PvdA. Met haar koers was ze populair binnen GroenLinks, maar bij de kiezer wist ze die populariteit maar moeilijk om te zetten in verkiezingswinst voor haar partij. Pas bij de Tweede Kamerverkiezingen in juni 2010, acht jaar na haar aantreden, groeide GroenLinks en kwamen er drie zetels bij.

Femke Halsema voor de interruptiemicrofoon in 2003, met PvdA'er Wouter Bos naast haar

Niet groter

Halsema studeerde criminologie en rechtssociologie in Utrecht. Ze groeide uit tot een politica die best regeringsverantwoordelijkheid wilde dragen. Bij de onderhandelingen voor een nieuw kabinet in 2010 wilde ze maar wat graag praten over 'paars-plus'. Dat mislukte na gesprekken die ruim twee weken duurden. Ze vertrok een half jaar daarna, definitief uit de politiek. Het was haar niet gelukt om de partij groter te maken dan bij haar aantreden.

Twee jaar na haar vertrek, was ze, als het aan haar en PvdA-kopstuk Asscher had gelegen, alweer teruggekeerd in de politiek. Asscher vroeg haar toen om minister te worden in het kabinet van VVD en de PvdA. De VVD zag daar echter niets in en blokkeerde het, zo bleek uit haar biografie.

Groene burgemeester

Tussen het einde van haar politieke carrière en haar nieuwe baan als burgemeester nu werkte ze als freelancer. Ze maakte een documentaire-serie, werkte als schrijver, was president-commissaris bij een uitgever, leidde verschillende onderzoeken en was voorzitter van diverse besturen, waaronder de Brancheorganisatie voor de Gehandicaptenzorg, Start Foundation en Stichting Vluchteling.

Ze keert nu, na zeven jaar toch weer terug in de politiek. Daarmee komt een wens uit van de fractievoorzitter Rutger Groot Wassink van GroenLinks-Amsterdam. Hij zei na de voor de partij zeer succesvolle raadsverkiezingen van maart al dat hij graag een "groene burgemeester" wilde hebben. Aan Halsema de zware taak om die rol te vervullen, in de voetsporen van de geliefde Eberhard van der Laan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl