Protest tegen de Poolse wet bij de Holocaust-herdenking Auschwitz
NOS Nieuws

Polen zwakt omstreden Holocaust-wet af

Polen heeft onverwacht de omstreden Holocaust-wet afgezwakt. Die wet werd in februari ingevoerd en maakte het strafbaar om Polen te beschuldigen van medeplichtigheid aan de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Ook werd het verboden om te spreken van "Poolse concentratiekampen".

Op overtreding van deze wet kwam een maximum gevangenisstraf te staan van drie jaar. Door de wetswijziging wordt overtreding niet langer gezien als een misdaad, en staan er geen straffen meer op. De wet valt vanaf nu niet onder het strafrecht, maar onder het burgerlijk recht.

Zowel het lagerhuis als de senaat stemde vandaag in grote meerderheid met de wijziging van de wet in, waarna president Duda de gewijzigde wet tekende.

De Poolse regering wilde met de wet voorkomen dat Polen wordt gezien als medeschuldig aan de Holocaust en wilde de goede naam van het land beschermen, maar bereikte het tegendeel. De regering liet vandaag weten dat de wet gewijzigd wordt om reputatieschade tegen te gaan.

Diepe crisis

De wet leidde tot een diepe crisis in de betrekkingen met Israël. Volgens dat land maakte de wet het onmogelijk om te spreken over Polen die wel medeplichtig waren aan de Jodenvervolging. De wet werd door Israël gezien als een poging om de Poolse geschiedenis wit te wassen.

Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg Polen om de wet te heroverwegen. De VS vreesde dat de vrije meningsuiting erdoor werd belemmerd.

Premier Netanyahu heeft al verheugd gereageerd op het besluit. Samen met zijn Poolse ambtsgenoot Mateusz Morawiecki gaf hij een verklaring uit. "Wij geloven dat er een gedeelde verantwoordelijkheid is om in vrijheid onderzoek te doen, het begrip te vergroten en de herinnering aan de geschiedenis van de Holocaust te bewaren."

"We zijn het er altijd over eens geweest dat de term 'Pools concentratiekamp' duidelijk foutief is en de verantwoordelijkheid van de Duitsers voor het opzetten van deze kampen vermindert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl