Samenvatting: Mexico-Zweden Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Zweden heeft voor een daverende verrassing gezorgd bij het WK voetbal in Rusland. De Zweden versloegen het tot nu toe ongenaakbare Mexico met 3-0 en plaatsten zich daarmee als groepswinnaar voor de tweede ronde.

De Mexicanen kwamen met de schrik vrij. Omdat wereldkampioen Duitsland met 2-0 verloor van Zuid-Korea, gaat ook Mexico naar de achtste finales.

Voorafgaand aan het duel in Jekaterinenburg was alles nog mogelijk in groep F en dat was te zien. De wedstrijd kende van begin tot einde een moordend tempo met kansen over en weer.

De Mexicaan Jesús Gallardo verwierf een plek in de geschiedenisboeken met de snelste gele kaart ooit op een WK. Na 13 tellen had de verdediger die vermaning te pakken, nadat hij in de rug was gesprongen van Ola Toivonen.

De getergde Zweden zorgden in de eerste helft voor het meeste doelgevaar. Emil Forsberg en Marcus Berg kregen een handvol kansen, maar misten kalmte voor het doel. Mexico drong daarna aan, maar kwam niet verder dan schoten van Carlos Vela.

Hands of geen hands

Het meest controversiële moment vond plaats na een curieuze handsbal van Javier 'Chicharito' Hernández. De aanvaller beroerde de bal duidelijk met de arm, maar Pitana kende tot verbijstering van de Zweden - ook na het zien van de videobeelden - geen penalty toe.

Chicharito maakt hands, maar Zweden krijgt geen strafschop

In de tweede helft kwam Zweden, dat bij de vorige drie WK-optredens ook tot de tweede ronde doordrong, ietwat gelukkig op 1-0. Een voorzet van Berg belandde na een mislukt schot van Viktor Claesson voor de voeten van de vrijstaande Ludwig Augustinsson, die scoorde via de handen van Guillermo Ochoa.

De Mexicanen, die de eerste twee wedstrijden nog soeverein gewonnen hadden, leken daarna de weg kwijt en Zweden profiteerde daar ten volle van.

Marcus Berg zocht even later slim het been van Moreno op en nu werd wel een strafschop toegekend. Andreas Granqvist schoot die penalty, net als eerder tegen Zuid-Korea, hard raak.

Van wanhoop naar vreugde

Toen Edson Álvarez er met een ongelukkige eigen treffer ook nog 3-0 van maakte, waren de Mexicaanse fans de wanhoop nabij. Redding kwam uit Kazan, waar Zuid-Korea in de slotfase wereldkampioen Duitsland een historische nederlaag bezorgde.

Daardoor staat Mexico voor de zevende WK op rij in de achtste finales. De tegenstanders van Zweden en Mexico worden vanavond bekend. Brazilië, Zwitserland en Servië hebben alle drie nog een kans.

Stand groep F

1. Zweden 3-6 (5-2)
2. Mexico 3-6 (3-4)
3. Zuid-Korea 3-3 (3-3)
4. Duitsland 3-3 (2-4)
Statistieken Mexico-Zweden

STER reclame