Protest eerder dit jaar
NOS Nieuws

Meer dan 200 doden door rellen tussen boeren en herders Nigeria

In Nigeria zijn afgelopen weekend bij rellen tussen christelijke boeren en islamitische veehoeders zeker 200 doden gevallen. Dat heeft de gouverneur van het gebied gezegd, meldt persbureau Reuters. Dat aantal is fors hoger dan het dodental van maandag. Toen werd gesproken over 86 doden.

De Nigeriaanse president Buhari heeft het gebied, de Plateau-staat in Centraal-Nigeria, bezocht om te praten met leiders en vertegenwoordigers van de gemeenschap. "Alles zal worden gedaan om een blijvende oplossing te vinden voor de crises", valt te lezen op het presidentiële Twitteraccount.

Al decennia zijn er in Centraal-Nigeria spanningen tussen christelijke boeren van de Berom-gemeenschap en de overwegend islamitische Fulani-herders.

Door klimaatverandering, droogte en het geweld van terreurgroep Boko Haram voelen de Fulani zich genoodzaakt om van het noorden steeds verder naar het christelijke zuiden te trekken. Boeren beschermen hun land en hun dorpen met geweld en dat leidt weer tot wraakacties van de Fulani.

Duizenden doden

De International Crisis Group schat dat het conflict tussen 2011 en 2016 jaarlijks aan ten minste 2000 mensen het leven heeft gekost. Internationale media melden dat de gevechten zelfs meer levens hebben gekost dan het geweld door de extremistische islamitische groepering Boko Haram.

Afgelopen week laaide het geweld op toen boeren een groep herders aanvielen en vijf mensen doodden. Sindsdien is er over en weer geweld en worden huizen en auto's in brand gestoken.

De politie en het leger proberen de rust in de regio te herstellen. In verschillende dorpen in de staat Plateau is een avondklok ingesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl