Een Sudanese tiener die ter dood werd veroordeeld omdat ze haar echtgenoot vermoordde, krijgt in plaats daarvan vijf jaar cel. Een rechtbank heeft het doodvonnis herroepen dat vorige maand tegen haar werd uitgesproken. De vrouw stelde dat ze haar man had gedood omdat hij probeerde haar te verkrachten.

Haar vader wilde de 19-jarige Noura Hussein op haar 16e uithuwelijken aan haar neef. Dat accepteerde ze niet en ze dook drie jaar onder bij familieleden. Toen haar vader zei dat het huwelijk was afgeblazen keerde ze terug naar huis, maar het verhaal bleek niet te kloppen.

Boete

Ze moest alsnog met haar neef trouwen, maar weigerde in hun huwelijksnacht om met hem naar bed te gaan. Daarop schakelde hij enkele mannelijke familieleden in om hem te helpen haar te verkrachten.

Dat probeerde hij de volgende dag weer, waarop Hussein een mes pakte en haar man doodstak. Ze vluchtte naar haar ouderlijk huis, maar haar vader bracht haar naar de politie.

Een islamitisch tribunaal achtte haar schuldig aan moord met voorbedachten rade, op basis van een wet waarin verkrachting binnen het huwelijk niet strafbaar wordt gesteld. De familie van haar vermoorde man mocht vervolgens bepalen of ze een schadevergoeding moest betalen of worden opgehangen. Ze kozen voor executie.

De zaak leidde internationaal tot grote ophef. Mensenrechtenorganisaties, de VN en bekende persoonlijkheden, zoals fotomodel Naomi Campbell, zetten zich in voor Hussein. Een online petitie om haar vrijheid te bepleiten werd ruim 1,4 miljoen keer ondertekend.

Hussein moet nu niet alleen de gevangenis in; ze krijgt ook een boete van zo'n 7000 euro.

STER reclame