De potvis voor de kust van Noord-Holland
NOS NieuwsAangepast

Verdwaalde potvis voor kust van Noord-Holland is dood

De potvis die gisteren werd gesignaleerd voor de kust van Den Helder is een natuurlijke dood gestorven op zee. Dit meldt de stichting SOS Dolfijn.

Het dier zwom verdwaald rond in het ondiepe water voor de Noord-Hollandse kust en was volgens ecologen ernstig verzwakt. Daardoor lukte het de potvis niet om via het Kanaal of tussen Schotland en Noorwegen uit de Noordzee te ontsnappen. Potvissen leven in oceanen, waar ze in de diepte kunnen jagen op hun belangrijkste voedsel: pijlinktvissen.

Stichting SOS Dolfijn heeft als expert op het gebied van walvisachtigen samen met de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en de kustwacht nog geprobeerd een rustige omgeving te creëren rond de potvis, onder meer door scheepvaartverkeer om te leiden. Dat moest het dier helpen in kalmte en op eigen kracht een weg uit de Noordzee te vinden.

Hoe het kan dat potvissen in de Noordzee verdwalen zie je in deze video:

Hoe kunnen potvissen in de Noordzee verdwaald raken?

Vanochtend was duidelijk dat het niet goed ging met de potvis. De kustwacht trof het dier op dezelfde plek aan als gisteravond en de walvis bewoog amper.

Tegen het begin van de avond begon de potvis te kantelen en ademde hij onder water uit. Volgens SOS Dolfijn waren dat signalen "dat de doodstrijd was ingegaan", aldus de stichting in een verklaring op Facebook: "Om 18:05 kantelde het dier voor het laatst om en kwam niet meer omhoog."

De dode walvis zal naar Harlingen worden versleept, waar hij zal worden onderzocht door onderzoekers van de Universiteit Utrecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl