Hoe kunnen potvissen in de Noordzee verdwaald raken?

time icon Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hoe kunnen potvissen in de Noordzee verdwaald raken?

Een team van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft vanmiddag de verdwaalde potvis gespot voor de kust van het Noord-Hollandse Hargen, vlak boven de Schoorlse Duinen. Dat betekent dat het dier verder naar het zuiden afzakt. Eerder werd hij gezien ter hoogte van Julianadorp en Callantsoog.

"Nadat we het dier vanochtend vanuit onze helikopter hebben gezien is SOS Dolfijn met de KNRM in een boot gaan zoeken. Toen konden ze het beest niet vinden. Maar zojuist kregen we een melding van een ander team van de KNRM", zegt een woordvoerder van de Kustwacht. Hoe de potvis er aan toe is. is onduidelijk.

Pierre Bonnet, ecoloog bij Ecomare, maakt zich zorgen over de potvis. "Ik begrijp van mijn collega's van SOS Dolfijn dat het beest zwaar vermagerd is. Dat betekent dat hij al ziek of verzwakt moet zijn geweest voor hij in de Noordzee terecht kwam", legt hij uit. "Het is dus de vraag of hij sterk genoeg is om naar 'de uitgang' te zwemmen. Dat is of het Kanaal of via Schotland/ Noorwegen."

Deze foto maakte de Kustwacht vanochtend van de potvis Kustwacht

STER Reclame