Prinses Alexia is jarig: geen vlag, maar wel feest

Aangepast
RVD/Erwin Olaf

Dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, tweede in de lijn van troonopvolging en nu ook 13 jaar oud: prinses Alexia is vandaag jarig. Ze viert haar verjaardag elk jaar 'in huiselijke kring'.

Voor Alexia's oudere zus, prinses Amalia, wordt op haar verjaardag altijd gevlagd op de hoofdgebouwen van de Rijksoverheid met de Oranje wimpel. Omdat Alexia niet de eerstvolgende in de lijn van de troonopvolging is, wordt er voor haar niet gevlagd.

Middelbare school

Alexia Juliana Marcela Laurentien, zoals Alexia volledig heet, is geboren in Den Haag op 26 juni 2005. Hetzelfde jaar werd ze in november gedoopt in de Dorpskerk in Wassenaar.

Sinds augustus vorig jaar gaat Alexia naar de middelbare school: naar het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag, waar haar zus Amalia ook naartoe gaat. Volgens koningin Máxima keek ze erg uit naar haar middelbare schooltijd. "Ze sluit de basisschooltijd af met goede cijfers en leuke vriendinnen. Nu is ze toe aan haar tijd op de middelbare school", zei de koningin vorig jaar.

De Rijksvoorlichtingsdienst deelde beelden van haar eerste dag:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Alexia naar de middelbare school

In haar vrije tijd doet Alexia aan hockey, zingen, paardrijden en gitaar spelen. Ze zingt samen met prinses Christina, de jongste zus van Beatrix. "Alexia zingt prachtig", zei Christina eerder. Ook houdt Alexia van dansen. Zo erg, dat zelfs een gebroken bovenbeen haar niet kon tegenhouden tijdens de Koningsspelen van 2016.

Alexia woont met haar ouders en zusjes in de Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar. Het vijftal heeft veel 'normale' trekjes. Zo vertelde koning Willem-Alexander in het interview met Wilfried de Jong ter ere van zijn 50ste verjaardag dat alle dochters een mobieltje hebben, maar dat de telefoons niet hun eigendom zijn. "Die mobieltjes zijn onze oude mobieltjes, dus die krijgen ze te leen van ons. Wij hebben er zeggenschap over. Op vakantie gaan ze uit en 's avonds gaan ze uit."

Volgens Blauw Bloed heeft Alexia, net als haar zussen, een sterke band met haar moeder. In 2016 zouden ze met zijn drieën Máxima een gouden armband cadeau hebben gegeven. In de armband staat Best mom ever gegraveerd.

Kijk hier hoe Alexia de afgelopen jaren opgroeide tot een jonge vrouw:

1/12Alexia in 2006 RVD
2/12Alexia in 2007 RVD
3/12Alexia in Argentinië in 2008 RVD
4/12Prinses Alexia, Prinses Ariane, Prinses Amalia RVD
5/12Alexia in 2010 RVD
6/12Alexia in 2012 RVD
7/12Eerste schooldag van Prinses Alexia, 29 juni 2009 ANP
8/12Prinses Alexia, Prinses Amalia en Prinses Ariane tijdens de jaarlijkse fotosessie in Lech ANP
9/1221 augustus 2017: Prinses Alexia vertrekt vanuit huis naar het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag RVD
10/12Prinses Alexia in 2016 RVD
11/12Prinses Amalia, Prinses Alexia en Prinses Ariane in 2016 RVD
12/12Prinses Ariane, Prinses Alexia, Prinses Amalia ter ere van de vijftigste verjaardag van de koning RVD/Erwin Olaf

Afgelopen weekend was het ook al feest in De Eikenhorst: toen zijn er zeven puppy's geboren. Een labrador van koning Willem-Alexander heeft ze op de wereld gezet.

Het gezin houdt een pup zelf. "Voor de andere zes broertjes en zusjes is - als ze groot genoeg zijn - een ander warm thuis gevonden."

koninklijkhuis
Geboortenieuws! Vannacht zijn op de Eikenhorst 7 labrador puppies geboren. Het zijn 4 mannetjes en 3 vrouwtjes. De pups en moeder Nala maken het goed. Eén hondje blijft op de Eikenhorst wonen. Voor de andere 6 broertjes en zusjes is - als ze groot genoeg zijn - een ander warm thuis gevonden. 📸 Z.M. de Koning

STER Reclame