ANP

ProRail gaat met drones en 3D-scans het groen langs het spoor in kaart brengen. De spoorwegbeheerder wil op deze manier het aantal vertragingen door omgevallen bomen en afgewaaide takken terugbrengen.

Volgens ProRail wordt het treinverkeer gemiddeld een keer per week verstoord door takken die op de bovenleiding terechtkomen, een boom die op het spoor ligt of bladeren die op de rails liggen. Het probleem wordt steeds groter, zegt het bedrijf. Het opruimen van een boom duurt zo'n twee tot zes uur.

Door bomen die dicht bij het spoor staan te snoeien of te kappen, wil de spoorwegbeheerder de overlast voor de reizigers terugdringen. Het bedrijf wil daarbij een beroep doen op de Spoorwegwet. Daarin staat dat er binnen elf meter van het spoor geen bomen mogen staan.

Twee nieuwe bomen teruggeplaatst

De bomen die wel in dit gebied staan, zouden mogen worden gekapt, maar dat wil ProRail niet zomaar doen. Daarom wordt het groen langs het spoor eerst in kaart gebracht om te kijken welke bomen een gevaar vormen.

Ook worden er voor elke boom die wordt gekapt twee nieuwe teruggeplaatst op een andere plaats, belooft het bedrijf. ProRail wil op deze manier omwonenden en natuurliefhebbers tegemoetkomen.

STER reclame