NOS NieuwsAangepast

Collega's eren overleden 9/11-brandweercommandant

De New Yorkse brandweercommandant Ronald Spadafora is afgelopen weekend overleden aan kanker. Hij gaf leiding aan de reddingsactie na de aanslagen op de Twin Towers op 11 september 2001. Spadafora is volgens de FDNY, het brandweerdepartement van de stad, de 178ste brandweerman die overlijdt als gevolg van de giftige as op Ground Zero.

Zijn collega's brachten hem een laatste eerbetoon. Ze vormden een erehaag en salueerden, terwijl hun overleden collega naar zijn laatste rustplaats werd geëscorteerd.

"Veertig jaar lang heeft Spadafora ontelbare levens gered met zijn moed", twitterde burgemeester Bill de Blasio van de stad. "Namens alle New Yorkers bied ik zijn familie, geliefden en de FDNY onze condoleances aan."

De 63-jarige brandweercommandant was een geboren en getogen New Yorker. Hij had veertig jaar ervaring in het vak en is vooral bekend vanwege zijn werk als zogeheten chief of safety na de aanslagen van 11 september.

Volgens de top van de FDNY heeft Spadafora "maandenlang gezwoegd" op de plaats waar de Twin Towers waren ingestort. Na de aanslagen werkten reddingswerkers dag en nacht door om slachtoffers te bergen en puin te ruimen. Talloze brandweermannen, artsen, bouwvakkers en agenten liepen daarbij ernstige gezondheidsklachten op.

Een onder het stof bedekte man kijkt naar de resten van de Twin Towers

Door het instorten van de torens kwamen namelijk grote concentraties lood, zwavel en asbest vrij. Ruim 10.000 reddingswerkers kregen last van medische aandoeningen, zoals astma of kanker.

Bij de overleden brandweerchef werd in december 2015 leukemie vastgesteld. "Hij had vele jaren geleden al met pensioen kunnen gaan, maar dat deed hij niet", zegt zijn broer Frederick. Hij is trots op de toewijding van zijn broer.

Geen grafkist, maar een brancard

De laatste acht jaar was Spadafora leidinggevende bij de afdeling brandpreventie. "Ron's leiderschap heeft de bescherming en veiligheid van miljoenen New Yorkers naar een hoger niveau getild", zegt brandweercommissaris Daniel Nigro in een verklaring.

Vrijdag wordt Spadafora begraven in Manhattan. Zijn lichaam komt niet in een grafkist te liggen, schrijven Amerikaanse media. Spadaforda's lichaam wordt in de nationale vlag gewikkeld en op een aluminium brancard begraven. Precies zoals zijn op 9/11 omgekomen collega's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl