NOS NieuwsAangepast

Nieuw initiatief tegen homofobie in Engelse voetbalstadions

Homoseksuelen en transgenders moeten beter worden beschermd tegen kwetsende spreekkoren in Britse voetbalstadions, als het aan de Britse parlementariër Damian Collins ligt. Hij wil daarvoor de Football Offences Act uitbreiden. Die wet maakt het mogelijk om fysiek geweld en andere misdragingen van voetbalhooligans te bestraffen.

Collins vindt dat homofoob gedrag door hooligans nog te veel door de vingers wordt gezien, zegt NOS-correspondent Tim de Wit. Dat moet met een uitbreiding van deze wet afgelopen zijn.

Volgens Collins worden in het hedendaagse voetbal nog vaak anti-homo en racistische liederen gezongen. In de wet worden homoseksuelen en transgenders nu te weinig beschermd tegen spreekkoren. "Homofobe en racistische liederen zijn al jaren een doorn in het oog voor heel veel mensen die voetbal een warm hart toedragen", vertelt De Wit.

Damian Collins wordt bijgestaan door ex-rugbyspeler Gareth Thomas. In 2009 kwam Thomas uit de kast als homo. "Tijdens rugbywedstrijden worden zelden kwetsende liederen gezongen. Thomas wil zich heel erg inzetten om dit ook bij voetbalwedstrijden weg te krijgen", aldus De Wit.

Als het in de wet staat dat het verboden is, heb je echt iets in handen.

Tim de Wit

Als het aan Collins ligt, wordt iedereen die kwetsende liederen zingt aangehouden. Volgens De Wit kunnen beveiligingscamera's al veel oplossen. "Door middel van gezichtsherkenning kan de politie goed achterhalen wat de supporters doen. Dit heeft in Engeland eerder al tot een vermindering van voetbalgeweld geleid."

Hoge geldboetes en stadionverboden uitdelen lijkt tot nu toe het beste te werken tegen geweld. "Als bekend is dat mensen zijn opgepakt voor voetbalgeweld, gaan anderen hopelijk twee keer nadenken voordat ze het gedrag nadoen", legt De Wit uit.

Nog wel vragen

Het voorstel dat er nu ligt, blijft op sommige punten nog onduidelijk. Zo blijft de vraag bestaan wie de hooligans gaat aanpakken; gaat de politie dit doen tijdens wedstrijden en welke rol spelen de clubs hierin?

Toch is de kans volgens De Wit realistisch dat de wet wordt aangenomen. Er is namelijk weinig weerstand tegen. "Het blijft een lastig probleem om aan te pakken. Als het in de wet staat dat het verboden is, heb je echt iets in handen en kun je er veel meer mee. Dan is het gewoon strafbaar."

Vorige week zondag werden er door de FIFA tijdens de wedstrijd Duitsland-Mexico al boetes uitgedeeld aan de Mexicaanse voetbalbond. Op het moment dat de keeper van Duitsland de bal uitschopte, werd er door Mexicaanse voetbalhooligans in koor 'puto' geroepen. Dat is een scheldwoord voor een mannelijke sekswerker. De FIFA heeft de Mexicaanse voetbalbond een boete opgelegd van 10.000 euro.

Damian Collins wil een stap verder. Het is volgens hem vooral van belang dat de individuen die de spreekkoren uiten verantwoordelijk worden gesteld, niet de betrokken bond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl