NOS NieuwsAangepast

Slob erkent problemen zorgleerlingen, maar passend onderwijs "niet mislukt"

Minister Slob wil de hulp voor scholieren met een psychische of lichamelijke problemen verbeteren. De minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs vindt dat schoolleiders, leraren en ouders beter betrokken moeten worden bij het vinden van goed passend onderwijs voor de zorgleerlingen.

Ook moet er een einde komen aan de huidige bureaucratische werkwijze bij het aanvragen van zorg, zo zegt Slob in een brief aan de Tweede Kamer.

Anoniem

De minister begrijpt de zorgen bij leraren, ouders en het onderwijsveld. Het passend onderwijs is vooral een bestuurlijk constructie geworden, met veel administratieve lasten. Er wordt te weinig gekeken naar wat het beste is voor een kind. "Door het te hebben over systemen, worden mensen achter dat systeem anoniem en verdwijnt de menselijke maat", schrijft Slob. "Het kind moet voorop staan, niet het systeem."

"De brief is een signaal dat er serieuze verandering nodig is en dat we zomaar niet verder kunnen op de huidige weg."

Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs

Buiten spel

De Tweede Kamer is zeer kritisch over het huidige systeem, het zogeheten passend onderwijs waarbij zorgleerlingen ondersteund worden op een reguliere school en niet op aparte scholen, zo zeiden coalitie- en oppositiepartijen eind mei tegen de NOS. De partijen vinden kinderen teveel in de knel komen, ouders buiten spel staan en de zogenoemde samenwerkingsverbanden niet goed functioneren. Dit zijn organisaties - in totaal zo'n 150 verdeeld over Nederland - die allemaal met een eigen aanpak overheidsgeld voor zorgleerlingen in hun regio moeten verdelen.

Passend Onderwijs - Hoe werkt dat?

Coalitiepartij D66 en de oppositiepartij SP denken aan een ander systeem, maar dat gaat de minister te ver. Hij wil nog twee jaar, tot 2020, de tijd nemen om de knelpunten op te lossen. "De brief is een signaal dat er serieuze verandering nodig is en dat we zomaar niet verder kunnen op de huidige weg', concludeert Slob.

De Tweede Kamer houdt aanstaande woensdag een hoorzitting over het passend onderwijs. Volgende week maandag bespreekt de Kamer de aangekondigde maatregelen van Slob.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl