Kinderen wijzen naar de Canon van Nederland
NOS NieuwsAangepast

'Politiek moet zich niet bemoeien met Nederlandse geschiedenis'

De Tweede Kamer moet zich buiten de discussie over de Canon van Nederland houden. Dat zegt Frits van Oostrom, die in 2006 de samenstelling van de Canon leidde, in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

D66 vindt de huidige Canon, die als leidraad moet dienen voor het geschiedenisonderwijs, te weinig divers en te veel bestaan uit mannen. Minister van Engelshoven (D66) van Onderwijs is het daarmee eens en dat is tegen het zere been van coalitiepartner CDA.

Fractievoorzitter Buma vreest een slagveld als ieder kabinet de Canon wil herschrijven met hun eigen stempel. In De Telegraaf waarschuwde hij coalitiegenoot D66: "Als dit een kabinetsbesluit wordt, dan kom je mij wel tegen."

Iedereen wil wel wat

De oud-commissievoorzitter ziet de geschiedenis als "een discussie zonder einde". Aanpassing van de Canon van Nederland mag van hem, maar dat moet onafhankelijk van de politiek gebeuren.

"Geschiedenis is nooit helemaal waardevrij", erkent Van Oostrom. Een volledige objectieve Canon waar nooit ophef over zal zijn, is dus onmogelijk. "Het is een kwestie van dosering. Je moet oppassen dat je niet de geschiedenis gaat herdefiniëren naar de normen en waarden van deze tijd."

Zo heeft iedereen wel wensen voor de Canon. "Jan-Peter Balkenende miste Abraham Kuyper bijvoorbeeld", herinnert Van Oostrom zich nog. Kuyper richtte in 1879 de eerste politieke partij van Nederland op. CDA-leider Buma is het daarmee eens. "Stel dat SP gaat regeren en zegt dat er meer Domela Nieuwenhuis in moet, dan zullen de liberalen Adam Smith er weer in willen."

Van Oostrom is het oneens met D66 dat de Canon te weinig vrouwen bevat. Hoewel slechts drie van de vijftig thema's gekoppeld zijn aan een vrouw (Aletta Jacobs, Anne Frank en Annie M.G. Schmidt), staan zij wel icoon voor iets groters, legt hij uit. "Het thema 'Aletta Jacobs' gaat niet alleen over haar, maar ook over de rol van de vrouw. En 'Anne Frank' gaat ook over de hele Holocaust."

Ook diversiteit komt voldoende aan bod in de huidige Canon, vindt Van Oostrom. Zo heet een van de meest recente thema's 'veelkleurig Nederland'. Daar komt immigratie en de multiculturele samenleving aan bod.

Toch mist ook Van Oostrom een thema in de huidige Canon: muziek. "Dat neem ik mijzelf ook kwalijk. In het proces heb ik dat wel in mijn vizier gehad, maar ik ben het weer vergeten. We hebben dan geen grote componisten gekend, maar het Concertgebouworkest zou een mooi venster zijn geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl