Verstappen stuurt zijn Red Bull over het Circuit Paul Ricard AFP

Max Verstappen dicht zichzelf vanmiddag weinig kansen toe voor een overwinning in de Grand Prix van Frankrijk. "Ik denk dat Mercedes te snel is, maar misschien gebeuren er gekke dingen. We zullen zien." De coureur van Red Bull Racing richt zich in eerste instantie op Ferrari's Sebastian Vettel, die naast hem start op de tweede rij. "Vettel start op de zachtere bandencompound. Ik hoop dat dat in de race verkeerd uitpakt."

Wereldkampioen Lewis Hamilton greep in Le Castellet zijn derde poleposition en troefde stalgenoot Bottas net af. Verstappen toonde zich niet verbaasd over de dominantie van Mercedes in de kwalificatie.

"Dat had ik wel verwacht", zei de 20-jarige Nederlander na de kwalificatie. "De layout van dit circuit ligt ons niet erg en de balans van de auto was ook niet top. Wij hadden veel last van onderstuur." Dat laatste heeft tot gevolg dat de auto in de bochten de neiging heeft rechtdoor te gaan.

"Als wij geen goede dag hebben, is een gat van 0,7 seconden niet zo raar. In de race zullen we er dichter op zitten, maar zij zijn de favoriet."

Weinig liefde voor Circuit Paul Ricard

Na tien jaar afwezigheid is de Formule 1 terug in Frankrijk. Circuit Paul Ricard ziet er op televisie uit als een kleurrijk plaatje, maar de coureurs lopen er niet mee weg.

Ook Verstappen is niet enthousiast. "Het is niet uitdagend. Er zijn weinig leuke bochten. Ik hou er niet echt van. Ze mogen van mij wel wat aanpassen."

De enorm ruime uitloopstroken maken het circuit weinig uitdagend Getty Images

Coureurs zijn kritisch over de in- en uitgang van de pitstraat. "De entree is best gevaarlijk", legt Max Verstappen uit. "Als je bij het inrijden de vangrail raakt, rij je zo rechtdoor bij Mercedes naar binnen. Dat zullen ze vroeg of laat moeten aanpassen."

Ook het uitrijden van de pitstraat is onhandig, zegt Verstappen. "Je komt op de ideale lijn het circuit op. Andere coureurs moeten dan om je heen en kunnen de eerste bocht dan niet meer goed aansnijden."

De layout van het circuit is eveneens omstreden. Paul Ricard kenmerkt zich door extreem lange uitloopstroken. "Het zou best een aardig circuit kunnen zijn als de muren wat dichterbij stonden. Nu is het weinig uitdagend", schetst Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo.

Ricciardo hoopt op regen, Verstappen maakt het niet uit

De Australiër is teleurgesteld over zijn vijfde startplek. "Het ging gewoon niet. We kregen de setup van de auto niet in orde. Ik hoop op motregen. Misschien zijn Max en ik dan de lachende derden. Als het droog blijft, gaan we veel tijd verliezen op de rechte stukken."

Verstappen heeft furore gemaakt als regenrijder, maar dat wil niet zeggen dat hij op een kletsnatte baan hoopt. "Over het algemeen ligt regen me wat beter, maar ik rij met wat minder neerwaartse druk. Het maakt me daarom niet zoveel uit. Het weer is hier sowieso erg onvoorspelbaar."

Verstappens teamgenoot Ricciardo durft zijn vingers nog niet te branden aan een resultaat. "De race kan een loterij worden of een saaie optocht. Ik hoop dat het niet weer 'follow the leader' wordt. Dat hebben de fans al te vaak gezien dit seizoen."

STER reclame