NOS Nieuws

Waarschuwing voor geraffineerde phishingmails van nepoverheid

De overheid en de Rijksdienst voor het Wegverkeer RDW waarschuwen voor valse e-mails, die nauwelijks van echt zijn te onderscheiden.

In de berichten die van mijnoverheid.nl lijken te komen, wordt geprobeerd de DigiD-inloggegevens van de ontvangers te bemachtigen. Er wordt gemeld dat er een bericht van de Belastingdienst klaarstaat in de berichtenbox op MijnOverheid. Doordat het bericht een persoonlijke aanhef heeft, lijkt het betrouwbaar.

Ook heeft het webadres een groen slotje, wat erop duidt dat de website beveiligd is. Dat idee wordt versterkt door de vermelding 'beveiligd'.

Goede imitatie

MijnOverheid waarschuwt op zijn website voor de phishingmail en zegt vooral niet op de link in het bericht te klikken. "Overheidspartijen sturen u nooit een dergelijk verzoek via e-mail."

Wie toch klikt, komt op een aanmeldscherm van DigiD, waarop ook het wapen van de Rijksoverheid staat. De Fraudehelpdesk waarschuwt dat het een goede imitatie betreft van de echte berichten van MijnOverheid en raadt mensen aan het webadres mijn.overheid.nl handmatig in te voeren.

Mail verwijderen

De phishingmails die van de RDW afkomstig lijken, hebben als afzender info@mail.rdw.nl en als onderwerp Afdeling Service. In het bericht wordt gevraagd om de persoonlijke gegevens bij te werken en te controleren op een website.

De RDW waarschuwt niet op de link in het bericht te klikken, geen gegevens in te vullen en de mail te verwijderen. E-mails van de RDW eindigen op @rdw.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl