Reuters
NOS NieuwsAangepast

Geliefde premier Ethiopië ongedeerd na aanslag bij massabijeenkomst

Bij een aanslag op een politieke massabijeenkomst in Ethiopië zijn 132 gewonden gevallen, van wie er een later in een ziekenhuis overleed. Op een plein in Addis Abeba werd een granaat gegooid naar het podium waar premier Abiy Ahmed na zijn toespraak naar de menigte stond te zwaaien. De premier en zijn entourage bleven ongedeerd. Abiy zei eerder dat er ook doden waren gevallen, maar dat werd later door zijn woordvoerder en door de politie herroepen.

Op het plein stonden tienduizenden mensen. Abiy heeft sinds zijn aantreden in april een ongekende golf van enthousiasme teweeggebracht in het autoritair geregeerde Ethiopië. Hij wil een eind maken aan de oorlog met buurland Eritrea en heeft duizenden politieke gevangenen vrijgelaten. Ook maakte hij een eind aan de noodtoestand, die gebruikt werd om de oppositie meedogenloos aan te pakken.

Goed georkestreerd

Abiy werd na de aanslag snel in veiligheid gebracht. Hij sprak even later op de staatstelevisie van "een goed georkestreerde aanslag", die volgens hem een bewijs van zwakte is. Hij noemde hem het werk van "hen die proberen verdeeldheid te zaaien", maar wees geen verdachten aan. De menigte ging na de aanslag zingend uiteen.

AFP
Abiy Ahmed

Één liefde, één Ethiopië

Veel aanhangers op het plein droegen kleding met Abiy's beeltenis en hielden borden omhoog met de tekst 'Één liefde, één Ethiopië'. Abiy, gekleed in een groen T-shirt en getooid met een hoed, had de menigte gezegd dat er geen weg terug is van de veranderingen die hij heeft ingezet. "In de laatste honderd jaar heeft haat ons veel schade toegebracht, het is nu tijd voor liefde en verzoening."

Hij herhaalde die boodschap na de aanslag. In een persverklaring werden de slachtoffers "martelaren van liefde en vrede" genoemd.

Terreurbewind

Abiy is een 41-jarige voormalige militair. In maart werd hij tot leider gekozen van het Ethiopisch Volksrevolutionair Democratisch Front (EVDF), de coalitie van partijen die in 1991 een eind maakte aan het marxistische terreurbewind van Mengistu en sindsdien aan de macht is.

Als leider van het EVDF werd Abiy automatisch premier. Hij volgde Hailemariam Desalegn op, die aftrad na drie jaar van politieke protest en maatschappelijke onrust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl