AFP

President Trump heeft, negen dagen na het topoverleg met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, de economische sancties tegen Noord-Korea verlengd en noemt daarbij het land nog altijd een "buitengewone bedreiging" voor de VS. Na zijn terugkeer uit Singapore twitterde de president nog dat er niet langer een nucleaire dreiging uitging van het geïsoleerde regime en dat alle Amerikanen rustig konden gaan slapen.

In diezelfde geest maakte het Pentagon maandag bekend dat de gezamenlijke Amerikaans-Zuid-Koreaanse militaire oefening, die gepland stond voor augustus, is opgeschort. Gisteren schrapte het ministerie van Defensie ook nog een training voor Zuid-Koreaanse militairen.

Pompeo minder verzoenend

Tijdens de top in Singapore beloofde Kim het nucleaire programma van Noord-Korea te beëindigen, zonder dat verder te specificeren. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo sloeg na de top een minder verzoenende toon aan dan zijn baas, en zei dat de sancties tegen Noord-Korea van kracht blijven gedurende het onderhandelingsproces dat moet leiden tot de afbouw van het atoomprogramma en de vernietiging van nucleaire wapens.

Noord-Korea interpreteerde de uitkomst van de top anders en zei dat de sancties gefaseerd worden verlicht tijdens het overleg.

In de presidentiële order over strafmaatregelen tegen Noord-Korea, die Trump jaarlijks moet bevestigen, staat dat het nucleaire materiaal en het beleid van Pyongyang "een ongewone en buitengewone bedreiging vormen voor de Amerikaanse nationale veiligheid en de economie".

STER reclame