Het 'levensechte' beeld van Julius Caesar
NOS NieuwsAangepast

Nieuw, 'realistischer' beeld onthuld van Caesar zonder volle haardos

Hij ziet er eigenlijk uit als een hele normale man van middelbare leeftijd, die Julius Caesar. Dat beeld komt tenminste naar voren uit een 3D-reconstructie van het gezicht van de Romeinse veldheer. Anders dus dan de strenge, krachtige generaal die we kennen van de antieke bustes.

"Dit beeld ligt dichter bij de waarheid, al zijn er nog veel onzekerheden", zegt archeoloog Tom Buijtendorp, die de reconstructie maakte samen met collega Maja d'Hollosy. Het beeld van siliconenrubber werd vandaag gepresenteerd in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Het is hoe Caesar er ongeveer uit moet hebben gezien, kort voordat hij in het jaar 44 voor Christus op zijn 55ste werd vermoord, zeggen de makers. Een man met een groot voorhoofd, donkere ogen en een wijkende haarlijn. Buijtendorp: "Heel anders dan die volle bos waarmee hij in de jaren na zijn dood vaak is afgebeeld."

  • Rijksmuseum van Oudheden
    Het beeld van Julius Caesar
  • Rijksmuseum van Oudheden
    Bij dit 'realistischere' beeld heeft de veldheer een groot voorhoofd en wijkende haarlijn

Omdat de schedel van Caesar verloren is gegaan, is de reconstructie deels gebaseerd op een buste uit het archeologisch museum in Turijn. Bij dat beeld is een bult op de schedel van Caesar zichtbaar, die bij veel andere bustes is weggewerkt. Navraag bij een chirurg leerde Buijtendorp dat zo'n bobbel kan ontstaan bij een zware bevalling. Hij denkt hierdoor dat de buste uit Turijn realistischer is dan andere beelden.

In combinatie met dit beeld ontstaat een menselijker beeld van hem.

Archeoloog Tom Buijtendorp

Een 3D-scan van een beeld uit het Rijksmuseum van Oudheden diende vervolgens als basis voor de reconstructie. D'Hollosy pelde daar lagen 'huid' af en plakte die er op andere plaatsen vervolgens weer bij. Daarbij was ruimte voor haar eigen interpretatie. Zo verkleinde ze de ruimte tussen de ogen wat en maakte ze de neus van de Romein iets breder.

Het resultaat is een Caesar die veel alledaagser lijkt dan op andere afbeeldingen. Ook in het boek Caesar in de Lage Landen schetst Buijtendorp een ander beeld van de veldheer. "Zo heeft hij tijdens de Gallische Oorlog langs de Rijn en de Maas ook veel strategische blunders begaan", zegt de archeoloog. "In combinatie met het beeld lijkt hij zo een stuk menselijker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl