Koko en Penny Patterson in 2012 Keystone Pictures USA/ZUMAPRESS.com

De beroemde gorilla Koko is dood. Het dier dat bekend werd omdat ze gebarentaal leerde, werd woensdag niet meer wakker uit haar slaap. Dat heeft de Gorilla Foundation in Florida bekendgemaakt. Koko werd 46 jaar.

Vanaf jonge leeftijd werd de westerse laaglandgorilla, die werd geboren in de dierentuin van San Francisco, bijgestaan door psycholoog Penny Patterson. Zij bracht Koko de beginselen van de gebarentaal bij.

Gebarengorilla Koko (46) dood

Uiteindelijk kende de gorilla meer dan duizend gebaren, waaronder de opgestoken middelvinger, en kon ze met mensen communiceren. De gorilla zou bij IQ-tests uitkomen op een score van tussen de 70 en 95, ter vergelijking: bij Nederlanders is 100 de gemiddelde score. Ook werd Koko bekend omdat ze een kat als huisdier adopteerde.

Robin Williams

Een van de bekendste beelden van Koko is de ontmoeting in 2001 met acteur Robin Williams die vier jaar geleden overleed. Hij noemde het destijds "een geestverruimende ontmoeting".

Op YouTube-beelden is de ontmoeting tussen Williams en Koko te zien

"Koko begrijpt gesproken Engels en gebruikt ruim duizend gebaren om haar gevoelens en gedachten over dagelijkse dingen te delen", zei Williams toen. "Over het leven, liefde en zelfs over de dood."

Om haar nalatenschap te eren zal de Gorilla Foundation een gebarentaal-app lanceren en verschillende projecten gelieerd aan Koko opstarten.

STER reclame