Nederlanders tevreden met sociale leven; appen is minder belangrijk

time icon Aangepast
Hollandse Hoogte

Zeker 83 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder is tevreden met hun sociale leven, blijkt uit onderzoek van het CBS. Daarbij is vooral het persoonlijk contact belangrijk: mensen die hun vrienden of familie weinig zien, zijn minder vaak tevreden.

Whatsappen, bellen en e-mailen is een stuk minder belangrijk dan persoonlijk contact. Als mensen zelden of nooit appen met vrienden of familie doet dat niets af aan hun tevredenheid met het sociale leven. Ook van de mensen die nooit skypen, bellen, e-mailen of brieven uitwisselen is ruim 8 op de 10 tevreden.

Bij persoonlijke ontmoetingen zijn wel verschillen te zien. Mensen die hun vrienden of familie zelden of nooit in levenden lijve zien, zijn minder vaak tevreden (68 procent).

Tevreden met sociale leven naar wijze van contact

En hoe meer je sociale dingen doet, des te tevredener je bent, blijkt verder uit het onderzoek. Volwassenen die dagelijks of wekelijks sociaal contact hebben met anderen zijn het meest tevreden: 87 procent en 81 procent. Verandert dat in maandelijks contact, neemt de tevredenheid af naar 67 procent. Van de volwassenen die hun familie, vrienden of buren minder dan een keer in de maand zien, spreken of schrijven is nog 42 procent tevreden.

Ook maakt het uit wélke mensen je vaak ziet. Contact met vrienden is het belangrijkst: als mensen minder dan een keer in de maand contact hebben met vrienden, is nog maar 55 procent tevreden. Contact met buren is voor Nederlanders het minst belangrijk, daar geeft ruim 71 procent aan nog blij te zijn met het sociale leven bij maandelijks contact.

STER Reclame